Bronhopneumonia, sau pneumonia lobulară, este o manifestare radiologică asociată cu inflamație peribronchiolară supurativă și consolidare subsecventă în ”petice” a unui sau a a mai multor lobi secundari ai plămânilor, ca răspuns la o pneumonie bacteriană.

Pneumonia este una dintre principalele cauze de deces în bolile infecțioase, mai ales în zonele extreme de vârstă (foarte tinere/foarte în vârstă). Bronhopneumonia este o infecție adeseori luată din spital.

În funcție de severitatea bolii și de prezența complicațiilor, bronhopneumonia poate avea următoarele semne clinice: tuse productivă, dispnee, febră, frisoane, durere pleurală, indispoziție etc.

Patologia bolii

Bronhopneumonia este cauzată de inhalarea (arareori de răspândirea hematogenă) unui organism dăunător, ceea ce duce la inflamație peribronhiolară. Aceasta se răspândește prin porii lui Kohn și creează zone consolidate printr-un întreg lobul pulmonar secundar.

Imaginea radiologică a bolii nu este specifică unei singure bacterii. Totuși anumite organisme dau semne de bronhonpenumonie vizibile radiologic. De aceea, diagnosticarea radiologică a bronhopneumoniei reprezintă un indicativ pentru bacteria cauzatoare, care poate fi:

  • stafilococul auriu
  • Klebsiella pneumoniae
  • Haemophilus influenzae
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Escheria coli
  • anaerobicele, ca cele din specia Proteus

 

Pe radiografia bronhopneumoniei se observă noduli de mici dimensiuni, sau opacități reticulonodulare, care au tendința să fie distribuite în pete sau confluente. Distribuția este, de obicei, bilaterală și asimetrică și afectează mai ales baza plămânului.