Abcesul pulmonar este un tip de necroză cu lichefacție a țesutului pulmonar și cu formarea de cavități mai mari de 2cm, care conțin deșeuri necrozate sau fluid cauzat de infecțiile microbiene. Poate fi cauzat de aspirație ce se poate produce în perioadele de pierdere a cunoștinței și provoacă, în mod obișnuit, cavități pline de puroi. Alcoolismul este una dintre cauzele primare ale abcesului pulmonar.

Acest tip de abces este considerat primar – dacă rezultă din procese existente ale parenchimului pulmonar și secundar – dacă rezultă ca o complicație a unui alt proces, ca de exemplu a emboliei vasculare sau ca urmare a ruperii unui abces extrapulmonar în plămân. O altă împărțire a abceselor se poate face în funcție de durata lor: mai puțin de 6 săptămâni înseamnă abces acut, iar ce depășește 6 săptămâni se numește abces cronic.

Abcesul face parte din grupa infecțiilor pulmonare, alături de gangrena pulmonară și de penumonia necrozantă. Modul de transmitere poate fi brohogenic (prin aspirația secrețiilor orofaringiale, din cauza obstrucțiilor bronhiale cauzate de tumori, corpuri străine, noduli limfatici, malformații congenitale), sau hematogenic (cauzat de speticemie abdominală, endocardită infecțioasă, tromboembolism septic).

Semne și simptome

Primele simptome ale abcesului nu pot fi diferențiate de cele ale unei penumonii: febră cu frisoane, tuse, transpirații nocturne, dispnee, pierdere în greutate, oboseală, dureri în piept, uneori chiar anemie. Inițial tusea este neproductivă, dar la apariția comunicării cu bronhiile tusea devine productivă. La pacienții cu abces pulmonar cronic pot apărea deformații ale degetelor (o rotunjire excesivă a vârfului și a unghiei).