Tratamentul depinde de tipul pneumoniei, de severitatea acesteia și de starea generală de sănătate a pacientului.

Medicamentația depinde de cauza specifică a pneumoniei. Antibioticele orale pot trata majoritatea cazurilor de pneumonie bacteriană, însă trebuie luate pe întreaga perioadă prescrisă, chiar dacă simptomele se ameliorează. Altfel infecția ar putea să nu fie total eliminată, iar tratamentul pe viitor să nu mai aibă efect.

Antibioticele nu funcționează în cazul virusurilor. În unele cazuri pot fi prescrise antivirale. Însă majoritatea cazurilor de pneumonie virală se vindecă acasă, fără tratament.

Împotriva pneumoniei fungice se poate lupta cu medicamentație specifică.

 

Îngrijirea la domiciliu

Medicul vă poate prescrie medicamente care pot fi cumpărate fără rețetă, ca aspirina, sau ibuprofenul. Și medicamentele de tuse pot fi prescrise, pentru  calma tusea, astfel ca pacientul să se poată odihni. Însă tusea ajută la curățarea plămânilor, deci nu trebuie oprită de tot.

Recurența va fi prevenită și recuperarea va fi mai ușoară dacă se recurge la odihnă și hidratare corespunzătoare.

Spitalizarea

Dacă simptomele sunt severe, sau sunt asociate și cu alte boli, ar putea fi necesară internarea într-un spital. Acolo vor fi monitorizate ritmul cardiac, temperatura, respirația. Tratamentul poate include antibioticele injectate în venă, terapie respiratorie (medicamente livrate în plămân, sau tehnici de respirație), terapie cu oxigen (suplimentarea oxigenului cu ajutorul unui tub nazal, a unei măști faciale sau a unui ventilator mecanic, în funcție de severitate).

Factorii de risc

Oricine poate face pneumonie, însă anumite grupuri au un risc crescut: copii de până la 2 ani, vârstnicii peste 65 de ani, persoanele cu sistem imunitar slăbit de boli sau medicamente, persoanele cu anumite boli cronice (ca astmul, fibroza cistică, diabetul, insuficiența cardiacă), persoanele spitalizate (mai ales cele ventilate mecanic), persoanele care au avut un atac cerebral, sunt imobilizate, sau au probleme de înghițire, fumătorii, cei care beau excesiv, persoanele expuse la iritanți pulmonari (fum, chimicale, poluare).

Prevenirea pneumoniei

În multe cazuri pneumonia poate fi prevenită prin:

  • vaccinare cu vaccin antipneumologic, antigripal (multe persoane dezvoltă pneumonie ca o complicație a gripei), anti-infecției hemofilice etc
  • renunțarea la fumat
  • spălarea regulată a mâinilor
  • strănut și tuse în șervețel și aruncarea imediat a acestuia
  • menținerea unui stil de viață sănătos și a unei imunități ridicate.