Cauza a constituit-o accesul mai dificil la serviciile medicale, coroborat cu suspendarea acțiunilor de screening gratuit în comunitățile vulnerabile. Ultimele 16 luni de pandemie au dus la o scădere a incidenței cazurilor de tuberculoză la mia de locuitori. La prima vedere poate părea un lucru îmbucurător, dar în realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Această scădere înseamnă, de fapt, că au fost depistați mai puțini pacienți în ultima perioadă, nicidecum că a scăzut semnificativ numărul îmbolnăvirilor.

Astfel, dacă în anii precedenți, în România se înregistra o incidență a cazurilor de tuberculoză de aproximativ 70 la mie, care plasa țara noastră pe primul loc în UE la acest capitol, datele aferente anului trecut indică o incidență de doar 38 la mie. Specialiștii spun că este vorba de o scădere falsă a incidenței, ca urmare a faptului că pacienții au avut acces limitat la serviciile medicale, iar campaniile în cadrul cărora se efectua screening gratuit în comunitățile vulnerabile au fost suspendate în această perioadă, din cauza pandemiei.

Cea mai importantă activitate de screening este programul derulat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în parteneriat cu mai multe asociații. Proiectul vizează organizarea de programe de depistare, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, și se desfășoară la nivel național, în perioada 2018-2023. Grupul țintă este constituit din 75.010 persoane  din comunităţi rurale, persoane fără adăpost sau care suferă de dependenţă de alcool, droguri ori alte substanţe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

 

Materialul integral pe Sanatateabuzoiana.ro