FDA a aprobat un nou vaccin pneumococic conjugat 20-valent, capabil să protejeze împotriva a 20 de serotipuri implicate în majoritatea cazurilor de boală pneumococică invazivă și pneumonie.

Aprobarea s-a bazat pe datele înregistrate în cele trei studii privind siguranța și imunogenitatea vaccinului. În cadrul studiilor au participat mai mult de 6000 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani. Înainte de aprobarea noului vaccin pneumococic, singurele vaccinuri utilizate în SUA erau PCV13 și PPV23.

Comparativ cu PCV13, noul vaccin protejează împotriva a șapte serotipuri suplimentare. Aceste serotipuri suplimentare au fost selectate în funcție de tiparele de rezistență la antibiotice pe care le prezintă, precum și în funcție de severitatea bolii. În general, cele șapte serotipuri suplimentare din PCV20 reprezintă până la 40% din totalul diagnosticărilor și deceselor cauzate de bolile pneumococice.

Aprobarea FDA este considerată o mișcare inteligentă datorită nivelului de acoperire dat de serotipurile suplimentare. ”Nu contează doar nivelul de acoperire, ci și calitatea pe care o oferă. De exemplu, vaccinul acoperă tipuri ale Streptococcus pneumoniae care sunt responsabile pentru aproximativ jumătate dintre cazurile de pneumonie”, declară Panagis Galiatsatos, profesor la Școala de Medicină din Maryland, SUA.

De asemenea, medicul Panagis Galiatsatos a adăugat: ”Ca medic pneumolog am văzut cum afectează această bacterie populația vulnerabilă, care nu a primit vaccin pneumococic. Sunt încrezător și cred că acest vaccin va avea un impact real asupra populației vulnerabile”.

 

Articol preluat și tradus de pe Medscape.com