Un inamic tăcut, care trece neobservat până când este mult prea târziu. Așa poate fi caracterizat cancerul cu cea mai mare rată de mortalitate la nivel mondial și în România. 1,8 milioane de pacienți din toată lumea pierd anual lupta cu cancerul pulmonar. La nivel national, 20% din totalul deceselor cauzate de cancer apar la persoane diagnosticate cu cancer pulmonar. Simptomatologia nespecifică sau pre-existența altor afecțiuni sunt principalele cauze ale creșterii ratei de mortalitate în rândul acestei categorii de pacienți.

Cancerul pulmonar este dificil de diagnosticat din cauza simptomatologiei nespecificie sau a existenței altor afecțiuni. Amintim aici infecțiile respiratorii sau bolile de inimă. Din acest motiv, această boală este descoperită tardive, după ce s-a răspândit deja în corp, iar șansele de supraviețuire scad considerabil.

„În țara în care un român pierde în fiecare oră lupta cu cancerul pulmonar, trebuie să ne amintim zi de zi despre importanța prezențării la medic în cazul apariției unor simptome neobișnuite. Prevenția este cea mai de preț armă în lupta cu această maladie, iar diagnosticarea incipientă crește semnificativ șansele de recuperare în rândul pacienților oncologici. În cazul cancerului pulmonar, supraviețuirea la 1 an crește de la 15% dacă boala este diagnosticată în stadiu metastazat, la 80% în cazul în care diagnosticul se face la începutul bolii”, a explicat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, inițiatoare a campaniei de conștientizare „O nouă realitate. Același cancer”.

 

 

Materialul integral pe HotNews.ro