Conform cercetătorilor din cadrul Conferinței Virtuale de Fibroză Chistică din America de Nord, femeile cu fibroză chistică au rata de exacerbare pulmonară mai ridicată, comparativ cu bărbații.

Cercetătorii au efectuat un studiu, utilizând Registrul pacienților Fundației pentru fibroză chistică, cu date din 2006 până în 2019. La studiu au participat 40.782 de persoane cu fibroză chistică, cu vârsta medie de 14,6 ani, 48% dintre participanți erau femei. Cercetătorii au evaluat legătura dintre sex și cazurile anuale de exacerbări pulmonare, care au necesitat antibiotice de generația a-IV-a.

”Femeile cu fibroză chistică au experimentat mai multe exacerbări pulmonare pe an comparativ cu bărbații, înregistrând o rată a exacerbărilor pulmonare cu 29% mai ridicată”, a declarat dr. Kristina Montemayor, asistent universitar la Universitatea de Medicină Johns Hopkins din SUA.

În rândul copiilor cu vârstă cuprinsă între 0-5 ani nu a fost înregistrată nicio diferență. Cu toate acestea, rata a fost cu 26% mai mare în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu 42% mai mare în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, cu 38% mai mare în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani și cu 29% mai mare în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 35 și 51 de ani.

„Diferențele privind exacerbările pulmonare între bărbații și femeile cu fibroză chistică încep devreme în viață, au persistat de-a lungul vârstelor mai înaintate și au fost observate în mod constant în cadrul subgrupurile de indivizi”, a spus Montemayor.

”Sunt necesare cercetări viitoare pentru a putea dezvolta anumite intervenții de reducere a diferențelor între pacienții cu fibroză chistică. Chiar dacă cercetarea privind diferențele între sexe este o prioritate pentru comunitatea fibrozei chistice, trebuie să folosim tot ceea ce descoperim în cadrul cercetării pentru a aborda problema pacienților cu fibroză chistică care dezvoltă boală pulmonară cronică”, completează dr. Kristina Montemayor.

 

 

Articol preluat și tradus de pe www.healio.com