Potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii de la Massachusetts General Hospital, trei subtipuri de fibroblast asociat cancerului (CAF) ar putea ghida proiectarea unui tratament personalizat pentru pacienții cu cancer pulmonar.

Tumorile solide, cum ar fi cancerul pulmonar fără celule mici, conțin cel puțin trei componente celulare majore: celule canceroase, celule imune și CAF. Abordările actuale de tratament personalizat al cancerului se concentrează în principal pe țintirea celulelor canceroase și a sistemului imunitar al unei tumori.

Spre deosebire de celulele canceroase care sunt ușor de distins, caracterizarea eterogenității celor trei subtipuri de fibroblast asociat cancerului a fost o provocare. Ca urmare, încercările anterioare de a viza și de a epuiza CAF-urile, rareori au îmbunătățit rezultatele pacienților.

„Avem nevoie de o nouă abordare pentru a caracteriza CAF-urile. Trebuie să obținem o înțelegere cuprinzătoare a diferitelor funcții biologice ale CAF-urilor și a semnificației lor clinice”, spune autorul principal Haichuan Hu, MD, PhD.

După cum au raportat în lucrare, cercetătorii au derivat cele trei subtipuri de fibroblast asociat cancerului din țesutul de biopsie și au compilat o colecție mare cu un spectru molecular larg. Folosind această biobancă vie, cercetătorii ar putea testa CAF-urile în laborator și ar putea compara impactul lor terapeutic cu răspunsurile pacienților la tratament. Prin investigarea eterogenității CAF-urilor folosind aceleași terapii date pacienților, cercetătorii au identificat trei subtipuri cu implicații terapeutice și funcții biologice distincte:

  • cele care protejează puternic cancerele, deoarece exprimă foarte mult factorii de creștere HGF și FGF7;
  • cele care protejează moderat de cancere și care exprimă foarte mult FGF7;
  • și cele care oferă protecție minimă și produc factori inflamatori, recrutând celule imune.

Astfel, pacienții care poartă primele două subtipuri de CAF pot beneficia de suplimentarea tratamentului lor (de exemplu, EGFR TKI și ALK TKI) cu medicamente care vizează MET (receptor HGF) și FGFR (receptor FGF7), iar pacienții care poartă al treilea subtip de CAF pot beneficiază în continuare de strategiile imuno-oncologice.

Cercetătorii au demonstrat în continuare că cele trei subtipuri de fibroblast asociat cancerului se asociază cu rezultatele medicale ale pacienților cărora le-au fost administrate terapiile țintite, iar distincțiile funcționale ale CAF sunt guvernate de activitățile căii de semnalizare ale factorului de creștere transformator intrinseci beta (TGF-β) care reglează nivelurile de expresie HGF și FGF7.

Pentru prima dată, oamenii de știință arată peisajul funcțional al spectrului larg celor trei subtipuri de fibroblast asociat cancerului pulmonar. Distincțiile vaste în impactul terapeutic al CAF-urilor subliniază necesitatea de a rafina tratamentele pe baza acestui parametru unic. Biologii se referă adesea la cancer ca la un ecosistem în care fiecare celulă contează.

Cu multe eforturi în desfășurare, sunt optimist că într-o zi se poate dezvolta un plan de tratament complet personalizat pentru cancerul pulmonar ținând cont de caracteristica specifică a fiecărei celule din tumoarea unui pacient.”

Haichuan Hu, MD, PhD, autor principal

 

 

Sursă material www.news-medical.net.