O boală nou-descoperită ar putea duce la o modalitate mai bună de tratare a fibrozei chistice, sugerează un studiu¹ recent.

Un grup de cercetători de la universitățile din Münster și Regensburg au descoperit o boală nouă, care ar putea duce la o mai bună înțelegere a fibrozei chistice și a noilor opțiuni de tratament în viitor. Rezultatele au fost publicate în revista științifică Journal of Medical Genetics.

Fibroza chistică este cauzată de mutații ale genei reglatoare a conductanței transmembranare a fibrozei chistice (CFTR). Această genă conține „planul” pentru un canal de clor pe suprafața celulelor din corp. În mod normal, acest canal mediază acumularea de sare și lichide pe suprafața căilor respiratorii, ducând astfel la o curățare continuă a acestora. Defectele din canalul genei reglatoare împiedică transportul ionilor de clor și, deci, umidificarea tractului respirator. Ca urmare, căile respiratorii ale persoanelor afectate sunt literalmente înfundate de un mucus vâscos, ceea ce duce la obstrucția căilor respiratorii, cei afectați fiind în pericol de a se sufoca.

 

Materialul integral pe Doc.ro