Bronșiectazia este o boală de lungă durată în care există o lărgire permanentă a unor părți ale căilor respiratorii ale plămânului.

Bronșiectazia mai este cunoscută și sub denumirea de bronșiectazie non-fibroză chistică (non-FC). Fibroza chistică apare în aproape toate cazurile cazurile de bronșiectazie acută. Bronșiectazia poate fi cauzată de o infecție gravă, precum pneumonia sau tusea convulsivă în copilărie.

Potrivit unui studiu publicat pe 27 aprilie pe site-ul Radiology, în urma scanărilor CT s-a demonstrat că antrenamentele de tip cardio pot avea efecte benefice atunci când sunt practicate pe termen lung și reduc riscul dezvoltării bronșiectaziei, o boală gravă a căilor respiratorii care poate duce la acumularea de bacterii și mucus în plămâni.

Cercetătorii au efectuat o analiză secundară a grupului de subiecți din cadrul Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), un studiu realizat pe termen lung, cu scopul de a observa evoluția persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Analiza actuală s-a concentrat pe 2.177 de participanți (vârsta medie, 25 de ani; 56,2% dintre participanți fiind femei). Participanții au fost supuși testului prin exerciții pe banda de alergat, în timpul vizitelor din anii 0 și 20. Rezistența cardiorespiratorie a fost evaluată în funcție de durata exercițiului pe bandă, iar diferența de 20 de ani a fost utilizată ca unitate de măsurare a fitnessului.

” Rezultatele noastre sugerează că fitnessul cardio ar putea fi un factor care modifică și contribuie într-un mod pozitiv la menținerea sănătății căilor respiratorii”, au scris cercetătorii.

Jadranka Stojanovska, profesor asistent în Departamentul de Radiologie de la Universitatea din Michigan, afirmă:”Aceste rezultate sugerează faptul că prin creșterea capacității pulmonare, inflamația sistemică și cea a căilor respiratorii, scade. De asemenea, s-a observat îmbunătățirea capacității sistemului cardio-respirator. Altfel spus, exercițiile de acest tip, previn dezvoltarea bronșiectaziei”.

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com