Persoanele care au o funcție pulmonară modestă, dar măsurabil mai slabă, sunt mai susceptibile de moarte cardiacă subită (MCS), potrivit cercetărilor prezentate recent la Congresul Internațional al Societății Europene de Respirație.

Moartea cardiacă subită reprezintă decesul neașteptat dintr-o cauză cardiacă apărut într-o perioadă foarte scurtă de timp (de obicei în decurs de o oră de la debutul simptomelor), la persoane fără istorie cardiacă cunoscută. În cazul MCS, de cele mai multe ori, nu există semne de avertizare anterioare. Se consideră că MCS este responsabilă pentru aproximativ 20% din totalul deceselor din Europa.

„Deși decesele cardiace subite sunt frecvente, nu știm cine se află în pericol în populația generală. Am descoperit legături între sănătatea plămânilor și a inimii, așa că am vrut să investigăm dacă diferențele măsurabile în funcția pulmonară ar putea oferi indicii despre riscul de moarte cardiacă subită“, spune dr. Suneela Zaigham, cercetător la Departamentul de Științe Clinice și Epidemiologie Cardiovasculară de la Universitatea Lund, din Suedia.

 

Materialul integral pe 360medical.ro