În cazul pacienților care prezintă noduli pulmonari suspecți, realizarea bronhoscopiei și rezecției pulmonare în timpul aceluiași episod de anestezie generală, duce la scurtarea perioadei necesară punerii pacientului sub terapie, reduce anxietatea pacientului cu privire la intervențiile terapeutice și îmbunătățește experiența pacientului. Analiza a fost prezentată în cadrul reuniunii anuale CHEST 2021, care a avut loc în Orlando, Florida, în perioada 17-20 octombrie.

Dintre cei 51 de pacienți cărora li s-a efectuat  bronhoscopie asistată robotic, 10 au avut un singur episod de anestezie generală pentru diagnosticarea și rezecția nodulilor pulmonari (procedura „Fast Track”). Analiza datelor privind pacienții supuși procedurii Fast Track a cuprins: vârsta medie a pacientului – 69,2 ani (interval, 34 – 83 de ani), dimensiunea medie a nodulului a fost de 16,2 mm (interval, 9-30 mm), localizarea nodulilor cu ICG (indocianină verde), care a fost utilizată la 9 pacienți. Această abordare minim invazivă nu a dus la complicații și nici la deces în timpul procedurilor asistate robotic.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că bronhoscopia asistată robotic este sigură și eficientă pentru stabilirea diagnosticului de noduli pulmonari suspecți și că localizarea cu ICG în timpul bronhoscopiei de diagnostic a facilitat finalizarea rezecției minim invazive.

„Vom continua să evaluăm gestionarea rapidă a nodulilor pentru diagnosticarea și rezecția în aceeași zi, ca o strategie alternativă pentru pacienții noștri”, au adăugat cercetătorii.

 

Articol preluat și tradus de pe www.pulmonologyadvisor.com