Cancerele nu sunt formate doar din celule tumorale. Pe măsură ce cresc, dezvoltă un întreg ecosistem celular în interiorul și în jurul lor. Acest „micro-mediu tumoral” este alcătuit din mai multe tipuri de celule, inclusiv celule ale sistemului imunitar, cum ar fi limfocitele T și neutrofilele.

Micromediul tumorii a atras în mod previzibil mult interes din partea cercetătorilor în domeniul cancerului, care caută constant potențiale ținte terapeutice. Când vine vorba de celulele imune, majoritatea cercetărilor se concentrează pe limfocitele T, care au devenit ținte principale ale imunoterapiei împotriva cancerului – o terapie împotriva cancerului care transformă sistemul imunitar al pacientului împotriva tumorii.

Dar există un alt tip de celulă imună în microambientul tumoral a cărui importanță în dezvoltarea cancerului a fost trecută cu vederea și anume, neutrofilele, care fac parte din răspunsul imun al organismului imediat sau „înnăscut” la microbi. Întrebarea, dezbătută în prezent în rândul oamenilor de știință, este dacă neutrofilele ajută sau inhibă creșterea tumorii.

O echipă de cercetători condusă de Etienne Meylan la Școala de Științe ale Vieții a EPFL a descoperit că metabolismul neutrofilelor determină comportamentul lor de susținere a tumorii în dezvoltarea cancerului pulmonar. Studiul este publicat în Cancer Research, un jurnal al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.

Ceea ce i-a fascinat pe oameni de știință a fost că metabolismul celular în cancer devine dereglementat. Fiind specialiști în neutrofile, au luat în considerare posibilitatea ca atunci când aceste celule să locuiască în microambientul tumoral, metabolismul lor să se poată schimba și acest lucru ar putea afecta modul în care acestea contribuie la creșterea cancerului.

Concentrându-se pe metabolismul glucozei într-un model de șoarece de adenocarcinom pulmonar modificat genetic, oamenii de știință au izolat neutrofilele asociate tumorii (TAN) și le-au comparat cu neutrofilele din plămânii sănătoși.

Ceea ce au descoperit a fost surprinzător: TAN-urile absorb și metabolizează glucoza mult mai eficient decât neutrofilele din plămânii sănătoși. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că TAN exprimă o cantitate mai mare de proteină numită Glut1, care se află pe suprafața celulei și permite absorbția și utilizarea crescută a glucozei.

„Pentru a înțelege importanța Glut1 în neutrofile în timpul dezvoltării tumorilor pulmonare in vivo, am folosit un sistem sofisticat pentru a elimina Glut1 în mod specific din neutrofile. Folosind această abordare, am identificat că Glut1 este esențială pentru a prelungi durata de viață a neutrofilelor în tumori. Iar în absența Glut1, am găsit TAN-uri mai tinere în micro-mediu”, spune Pierre-Benoit Ancey, primul autor al studiului.

Utilizând microtomografia cu raze X pentru a monitoriza adenocarcinoamele, cercetătorii au descoperit că îndepărtarea Glut1 din TAN a dus la o rată mai mică de creștere a tumorii, dar a crescut și eficacitatea radioterapiei, un tratament obișnuit pentru cancerul pulmonar. Cu alte cuvinte, capacitatea TAN de a metaboliza în mod eficient glucoza pare să ofere tumorii capacitatea de a rezista tratamentului – cel puțin în cazul cancerului pulmonar.

Oamenii de știință cred că, deoarece pierderea Glut1 diminuează durata de viață a TAN-urilor, vârsta lor determină dacă joacă un rol pro sau antitumoral. „De obicei, nu știm cum să țintim neutrofilele, deoarece acestea sunt atât de importante în imunitatea înnăscută. Studiul nostru arată că metabolismul modificat al acestora în cancer ar putea fi de luat în considerare în viitoarele strategii de tratament. Fără îndoială, începem doar să aflăm despre aceste celule fascinante din cancer.”, spune Etienne Meylan.

 

Sursă material eurekalert.org.