Imunoterapia alergen specifică/ Imunoterapia specifică (ITS)/ vaccinarea alergenică reprezintă o metodă de tratament a bolilor alergice ce influențează progresia bolii, are eficacitate ridicată și se realizează prin administrarea de alergen în doze progresiv crescânde.

Ce sunt alergenii?

Alergenii reprezintă molecule din mediu ce generează un răspuns imun la persoanele care sunt sensibilizate la acesta. Aceștia pot fi inhalați (praf, polen etc), ingerați (alimente, medicamente etc) sau de contact (pielea intră în contact cu alergenul – plante, înțepături de insecte etc). Determină reacții de tipul rinitei alergice, astmului alergic, dermatitei atopice etc.

Ce este imunoterapia alergen specifică?

Imunoterapia alergen specifică reprezintă administrarea de către medic a unor doze și concentrații progresiv crescătoare de alergen cunoscut ca fiind declanșator al bolii la pacient. Există două faze în care se realizează vaccinarea: Prima fază în care se administrează concentrații progresiv crescânde de antigen și o a doua fază, numită fază de menținere, în care se administrează doza maximă pe o perioadă de timp.

 

Materialul integral pe Newsmed.ro