Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) împreună cu Ministerul Sănătății susține campania Atlas Gripal: Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală. Încă de la lansarea platformei în 2020, publicul poate accesa pe www.atlasgripal.ro informații actualizate despre vaccinarea antigripală. Acțiunea face parte dintr-o campanie educațională ce are ca obiectiv informarea populației și a părinților cu privire la importanța prevenției și imunizării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, complicațiile bolii asupra organismului, precum și opțiunile de vaccin disponibile pe piața din România. Platforma a fost realizată cu sprijinul AstraZeneca.

„Imunizarea antigripală rămâne, chiar și în această perioadă, extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților având în vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, a declarat Dr. Dina Mergeani, Medic Primar Medicină de Familie, Președintele SNMF.

Potrivit statisticilor publicate de INSP, în primele trei luni ale anului 2021, au fost vaccinate antigripal 2.434.336 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, iar la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 464.437 cu aproximativ 66 % mai mic, comparativ cu numărul de cazuri înregistrat în aceeași perioadă a sezonului precedent, 1.347.182.

„Campania Atlas Gripal are ca obiectiv creșterea încrederii populației în vaccinul antigripal prin conștientizarea riscurilor nevaccinării. Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicații ale gripei, de spitalizare și în anumite cazuri, de deces. Rolul nostru în explicarea necesității vaccinării antigripale este esențial. Zilnic, sosesc în cabinete, persoane cu niveluri diferite de educație, atât persoane care înțeleg foarte bine avantajele și siguranța vaccinării, cât și persoane care nu au informații suficiente. Misiunea noastră este să venim în întâmpinarea fiecărei persoane cu un dozaj specific de sfaturi și recomandări în funcție de nivelul cunoștințelor sale.”, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Prevenirea și reducerea severității bolii gripale și reducerea vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor și a internărilor la unitățile de terapie intensivă prin vaccinarea antigripală ar putea, de asemenea, atenua presiunea asupra sistemului de sănătate din România, care conform datelor, se numără printre țările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare. Proiectul Atlas Gripal își continuă misiunea de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților.

Prin intermediul conținutului interactiv, platforma reprezintă, în acest moment, unul dintre cele mai relevante instrumente în procesul de informare, un spațiu digital ce oferă acces la informații sigure și esențiale în legătură cu gripa și prevenția acesteia. Acestea sunt disponibile sub forma unor materiale audio interesante de tip podcast, articole de specialitate și infografice realizate pe înțelesul tuturor. Detalii despre prevenirea gripei, precum și despre importanța imunizării prin vaccinarea antigripală pot fi consultate pe platforma www.atlasgripal.ro.