Infecțiile virale asimptomatice din primele zile și săptămâni de viață ale unui copil sunt asociate cu un risc crescut de infecții respiratorii mai târziu în viață, sugerează noi cercetări.

Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că virușii interacționează cu sistemele imunitare și microbiomii nou-născuților, într-un mod care a afectat atât riscul copilului, cât și numărul de infecții ulterioare. Prevenirea unor astfel de infecții virale timpurii pot preveni acest risc, spun experții.

Infecțiile respiratorii reprezintă o problemă majoră de sănătate, fiind responsabile pentru 15% din decesele copiilor sub cinci ani la nivel global. În studiul actual, cercetătorii britanici, în colaborare cu omologi de la Centrul Medical Universitar Utrecht, au examinat mostre de mucoasă prelevate din interiorul nasului a peste 110 bebeluși în diferite etape ale vieții. Echipa a analizat activitatea genică a mucoasei nazale a bebelușilor, țesut care căptușește cavitatea nazală, microbii prezenți în mucoasa nasului și orice virus care i-a infectat pe copii.

 

Materialul integral pe Romedic.ro