Insuficiența respiratorie acută apare atunci când fluidele se acumulează în alveolele plămânilor. Atunci plămânii nu mai pot elibera oxigenul în sânge, iar organele nu mai primesc suficient sânge bogat în oxigen, necesar funcționării lor. Insuficiența respiratorie acută poate apărea și atunci când plămânii nu mai pot îndepărta dioxidul de carbon din sânge.

Insuficiența respiratorie apare atunci când capilarele din jurul alveolelor nu mai pot face eficient schimbul de dioxid de carbon cu oxigen. Afecțiunea poate fi acută sau cronică. În forma acută simptomele apar imediat, din cauza lipsei de oxigen suficient în organism. În cele mai multe cazuri, această afecțiunea, dacă nu este tratată imediat, duce la deces.

Tipuri de insuficiență respiratorie acută

Cele două tipuri de insuficiență respiratorie acută și cronică sunt hipoxemia și hipercapnia și pot declanșa complicații grave. Există cazuri în care cele două tipuri de insuficiență coexistă în același pacient.

Insuficiența respiratorie hipoxemică înseamnă că nu există suficient oxigen în sânge, dar nivelul de dioxid de carbon este aproape de normal. Insuficiența respiratorie hipercapnică înseamnă o cantitate prea mare de dioxid de carbon în sânge și nivel de oxigen aproape de norma, sau insuficient.

Simptomele insuficienței respiratorii acute

Simptomele depind de cauzele declanșatoare și de nivelul de oxigen și dioxid de carbon din sânge. Persoanele cu nivel crescut de dioxid de carbon pot avea respirație accelerată și stare de confuzie. Nivelul scăzut de oxigen dă dificultăți de respirație și colorație în albăstrui a pielii, vârfurilor degetelor, sau buzelor.

Insuficiența pulmonară acută și nivel scăzut de oxigen în sânge pot da stare de neliniște, anxietate, somnolență, pierderea cunoștinței, respirație rapidă și superficială, puls crescut, aritmii, transpirații abundente.