Inteligența artificială (AI) poate detecta mai devreme semnele cancerului pulmonar

Inteligența artificială (AI) poate detecta mai devreme semnele cancerului pulmonar

Potrivit cercetărilor prezentate la Congresul Internațional al Societății Respiratorii Europene, un program de inteligență artificială (AI) poate detecta semne ale cancerului pulmonar pe scanările CT, cu un an înainte ca acestea să poată fi diagnosticate cu metodele deja existente.

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, cu aproximativ 1,8 milioane de vieți pierdute în întreaga lume în fiecare an. Cancerul pulmonar este adesea diagnosticat într-un stadiu târziu, când tratamentul este mai puțin probabil să aibă succes.

Cercetătorii speră că utilizarea inteligenței artificiale pentru a sprijini screeningul cancerului pulmonar ar putea face procesul mai rapid și mai eficient și, în cele din urmă, ar putea ajuta la diagnosticarea mai multor pacienți într-un stadiu incipient.

Tomografia computerizată (CT) este deja utilizată pentru a detecta semne ale tumorilor pulmonare, urmate de o biopsie sau o intervenție chirurgicală pentru a confirma dacă tumora este malignă. Dar fiecare scanare implică un radiolog expert care examinează aproximativ 300 de imagini și caută semne ale cancerului care pot fi foarte mici. Testele care utilizează scanări CT pentru a depista persoanele cu risc crescut de cancer pulmonar s-au dovedit a fi promițătoare, cu toate acestea screening-ul este împiedicat de dificultatea practică a unui radiolog care revede fiecare imagine, pe rând, pentru a decide cine are nevoie de teste suplimentare.

Noul studiu a fost prezentat de Benoît Audelan, cercetător în echipa de proiect Epione a Centrului Inria (Institutul Național de Cercetare în Științe și Tehnologii Digitale din Franța) de la Universitatea Coasta de Azur.

Cercetătorii și-au instruit programul de AI folosind un set de scanări CT de la 888 de pacienți, care au fost deja examinați de radiologi pentru a identifica creșterile suspecte. Ulterior l-au testat pe un set diferit de 1179 de pacienți, care au făcut parte dintr-un studiu de screening pulmonar cu urmărire de trei ani, folosind scanările CT care au fost luate în ultimii doi ani de studiu. Acestea au inclus 177 de pacienți cărora li s-a diagnosticat cancer pulmonar prin biopsie după scanarea finală din studiu.

În aceste scanări, programul a identificat 172 din cele 177 de tumori maligne, ceea ce înseamnă că a fost 97% eficient în detectarea cancerelor. Cele cinci tumori pe care programul le-a ratat erau aproape de centrul pieptului, unde tumorile sunt mai greu de distins de părțile sănătoase ale corpului.

Cercetătorii au testat programul și pe scanări efectuate cu un an înainte ca tumorile să fie diagnosticate la aceiași 1179 de pacienți și a fost capabil să identifice 152 de zone suspecte care au fost ulterior diagnosticate ca fiind cancer.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că programul identifică prea multe zone suspecte care nu sunt cancer (fals pozitive) și acest lucru ar trebui îmbunătățit considerabil înainte ca programul să poată fi utilizat, deoarece investigarea tuturor acestora ar duce la biopsii inutile.

“Depistarea cancerului pulmonar ar însemna efectuarea a multor scanări CT și nu avem suficienți radiologi pentru a le examina pe toate. De aceea, trebuie să dezvoltăm programe computerizate care pot ajuta. Obiectivul cercetării noastre nu este de a înlocui radiologii, ci de a-i ajuta, oferindu-le un instrument care poate detecta primele semne ale cancerului pulmonar”, declară cercetătorul Benoît Audelan.

Cercetătorii intenționează să lucreze la un nou sistem care va fi mai capabil să facă diferența între țesutul malign și cel benign, pentru a ajuta radiologii să decidă ce pacienți ar trebui investigați în continuare.

„Această lucrare este promițătoare, deoarece arată că inteligența artificială ar putea să ne ajute să analizăm rapid o mulțime de scanări și chiar să detectăm semne ale cancerului într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, înainte ca acest program să poată fi utilizat, cercetătorii vor trebui să facă mai bine distincția între țesutul pulmonar anormal, dar benign și țesutul care este probabil cancer”, a spus Profesorul Joanna Chorostowska-Wynimko, consultant în medicină respiratorie la Institutul Național de Tuberculoză și Boli Pulmonare din Varșovia.

 

 

Articol preluat și tradus de pe www.news-medical.net