Definirea răspunsurilor imune ale pacienților cu infecții virale, măsurarea severității bolii, prezicerea rezultatelor și testarea terapiilor pentru pandemiile actuale și viitoare, ar putea fi facilitată de inteligența artificială.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din San Diego au folosit un algoritm de inteligență artificială (AI) pentru a căuta modele comune de expresii genice la pacienții cu infecții virale pandemice din trecut, inclusiv SARS, MERS și gripa porcină.

Publicat în revista eBiomedicine, studiul dezvăluie, prin intermediul a două seturi de gene, modul în care sistemul imunitar uman răspunde la infecțiile virale și poate prezice severitatea bolii unui pacient. De exemplu, necesitatea spitalizării sau a utilizării unui ventilator mecanic. Utilitatea algoritmului a fost validată folosind țesuturi pulmonare colectate la autopsii de la pacienții decedați cu COVID-19 și modele animale ale infecției. „Aceste semnături asociate pandemiei virale ne indică modul în care sistemul imunitar al unei persoane răspunde la o infecție virală și cât de severă ar putea deveni, iar asta ne oferă o hartă pentru viitoarele pandemii”, a spus autorul studiului, Pradipta Ghosh, MD, profesor de medicină moleculară la Facultatea de Medicină din San Diego.

 

Materialul integral pe Romedic.ro