În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei (TBC) este marcată pe 24 martie, cu scopul de a face cunoscute publicului consecințele devastatoare asupra sănătății, precum și implicațiile sociale și economice. Obiectivul final este eradicarea tuberculozei până în anul 2030.

Data marchează ziua din 1882 în care doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă TBC, ceea ce a deschis calea către diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

TBC rămâne unul dintre cei mai letali ucigași infecțioși din lume. În fiecare zi, peste 4100 de persoane își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 28.000 de oameni se îmbolnăvesc de această boală ,care poate fi prevenită și este vindecabilă. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieți, începând cu anul 2000. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres realizat în lupta pentru a pune capăt tuberculozei. Pentru prima dată în peste un deceniu, decesele din cauza tuberculozei au crescut în 2020.

Stop TB Partnership

Tema pentru 2022 este :” Investiţi pentru a pune capăt tuberculozei. Salvaţi vieţi.” ; Anul acesta fiind un an critic în lupta globală pentru a pune capăt tuberculozei. Eforturile continue privind pandemia COVID-19 și deficitul catastrofal de finanțare de 9 miliarde USD amenință să împiedice progresul global în combaterea tuberculozei. Acesta este motivul pentru care a fost ales motto-ul „Investiți pentru a pune capăt tuberculozei. Salvați vieți” ca temă pentru campania de anul acesta pentru Ziua Mondială de luptă împotriva TBC.

Parteneriatul Stop TB, împreună cu toți partenerii fac apel la toți cei implicați în lupta împotriva TB să se unească sub această temă generală și să tragă un semnal de alarmă că nivelurile scăzute de finanțare pentru răspunsul TB an de an nu mai pot continua și nici nu mai pot fi acceptate. Din finanțarea anuală de 15 miliarde USD pentru TB promisă de liderii mondiali la UNHLM în 2018, mai puțin de jumătate a fost furnizată. Liderii mondiali trebuie să intensifice și să tripleze sau să dubleze finanțarea pentru a salva vieți și a pune capăt tuberculozei până în 2030.

 

Surse: www.paho.org

www.stoptb.org