Expunerea la lumină intensă a oferit protecție șoarecilor de laborator împotriva leziunilor pulmonare, potrivit unui studiu efectuat în Campusul Medical Anschutz al Universității din Colorado. Descoperirea ar putea avea implicații terapeutice majore pentru tratarea leziunile pulmonare acute la oameni.

”Rata mortalității pentru leziunea pulmonară acută este de peste 40%. Nu există nicio terapie specifică și sunt necesare noi opțiuni de tratament”, declară autorul principal al studiului, dr. Tobias Eckle.

Echipa de cercetare, care a demonstrat anterior că lumina poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare, a expus șoareci la lumină intensă timp de șapte zile. Acest lucru a determinat o creștere puternică a nivelurilor minime și de vârf ale proteinei de ritm circadian pulmonar, PER2, creșteri care nu au fost observate la șoarecii care nu au fost expuși.

Ștergerea proteinei de pe pneumocitele granulare (celule alveolare de tip II), un tip specific de celule pulmonare, a determinat moartea tuturor șoarecilor cu leziuni pulmonare. În schimb, atunci când proteina nu a fost ștearsă, leziunile pulmonare acute au fost fatale în doar 15% dintre cazuri. Rolul pneumocitelor granulare în timpul leziunilor pulmonare acute a fost documentat anterior, însă niciodată nu a fost identificată o legătură între acestea și proteina PER2 reglată de lumină.

Studiul a mai arătat că terapia cu lumină intensă a redus inflamația plămânilor sau a îmbunătățit funcția barierei alveolo-capilară (bariera previne formarea bulelor de aer în sânge și scurgerea sângelui în alveole) în infecțiile pulmonare. Cercetătorii au observat aceeași reacție atunci când au folosit nobiletina, un flavonoid găsit în coaja citricelor, care mărește amplitudinea PER2.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că lumina intensă a stimulat producția de proteină BPIFB1, cunoscută ca fiind anti-bacteriană și secretată în membranele mucoase din căile respiratorii. Ei consideră că acest lucru joacă un rol în protejarea plămânilor.

„În principiu, în cazul leziunilor pulmonare nu mai există nicio terapie bună. Studiul nostru a arătat că mecanismele de protecție pulmonară provocate de expunerea la lumină intensă ar putea duce la noi terapii, chiar și după apariția leziunilor pulmonare acute”, concluzionează dr. Eckle.

 

Articol preluat și tradus de pe ScienceDaily.com