Cercetătorii de la Universitatea Concordia au publicat în Jurnalul Frontiers in Public Health ,pe data de 10 martie 2021, legătura directă dintre măsurile de prevenție pentru Covid-19 și răspândirea gripei.

Studiul realizat pe baza datelor din 2020, relatează că în Canada, Statele Unite, Brazilia și Australia, răspândirea gripei se află în strânsă legătură cu măsurile de prevenție pentru Covid-19. Purtarea măștii, distanțarea socială și spălatul mâinilor mai des au redus numărul persoanelor cu gripă în țările în care gripa ucide zeci de mii de oameni în fiecare an.

”S-a observat o scădere a cazurilor de gripă în emisfera nordică, iar pe măsură ce cazurile de Covid-19 au crescut, cazurile de gripă au scăzut și în emisfera sudică”, declară Jovana Stojanovic, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au stabilit două obiective. Primul obiectiv s-a axat pe preluarea datelor FluNet, un sistem de supraveghere epidemiologică al Organizației Mondiale de Sănătate. Astfel, au observat evoluția epidemiologică a gripei pe perioada 2019-2020, respectiv perioada pandemiei de Covid-19, după introducerea măsurilor de prevenție.

Al doilea obiectiv a fost reprezentat de combaterea declarațiilor false conform cărora Covid-19 este similar cu gripa. Chiar dacă au apărut aceste dezinformări, în prezent există grafice și studii care demonstrează diferențele puternice dintre gripă și noul coronavirus.

”Inițial, în emisfera nordică au existat cazuri suprapuse de gripă și Covid-19. După implementarea măsurilor, cazurile de gripă au scăzut considerabil, iar cazurile de Covid-19 au continuat să crească”, susțin cercetătorii studiului.

Conform graficelor, cazurile de gripă au scăzut în Canada și Statele Unite ale Americii, comparativ cu ultimii patru ani. Sezonul gripei durează, de obicei, din octombrie până în mai. Acest sezon s-a încheiat cu o lună mai devreme în Canada și cu aproximativ două luni mai devreme în SUA. La începutul sezonului de gripă din 2020, cazurile au scăzut aproape de zero. Perioada de gripă s-a suprapus cu al doilea val al pandemiei Covid-19.

În urma graficelor s-au înregistrat date similare în cazul Braziliei și Australiei. Sezonul gripal durează în emisfera sudică din mai până în noiembrie, dar în anul 2020 nu a mai existat creșterea cazurilor de gripă. Chiar dacă Covid-19 se apropia de cel de-al doilea val, cazurile de gripă au scăzut aproape de zero până la sfârșitul anului.

Rezultatele sunt de interes pentru autoritățile din domeniul sănătății publice, iar aceast studiu oferă o nouă perspectivă a viitorului post-Covid. ”Știm că gripa cauzează probleme persoanelor în vârstă și celor cu probleme respiratorii. Atunci când interacționăm cu persoanele din aceste categorii cu risc ridicat, ar trebui să păstrăm unele măsuri, precum cele implementate pentru Covid-19. Fiind deja obișnuiți cu aceste măsuri, menținerea lor atunci când interacționăm cu persoanele respective este o idee bună”, declară cercetătorii studiului.

 

Articol tradus și preluat de pe Sciencedaily.com