Medicii de la Northwestern Medicine din Chicago au efectuat cu succes un dublu transplant pulmonar la un pacient cu cancer pulmonar în fază terminală.

”Transplantul în cazul cancerul pulmonar este extrem de rar, iar acest dublu transplant pulmonar – primul de acest fel pentru cancerul pulmonar în stadiu terminal, realizat la Northwestern Medicine – ar putea oferi o opțiune de tratament pentru unii pacienți care nu răspund la tratamentele standard”, afirmă medicii.

Operația a durat 7 ore și a fost efectuată anul trecut, în luna septembrie. Șase luni mai târziu, pacientul nu prezintă simptome generale ale cancerului, iar medicii spun că sunt “încântați” de progresul lui.

„Nu are nevoie de oxigen și duce o viață normală”, a declarat medicul oncolog, Young Chae, de la Northwestern Medicine.

Pacientul de 54 ani este nefumător; acesta a crezut că are COVID-19, deoarece prezenta tuse și simptome specifice infecției cu Sars-Cov-2, dar a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în stadiu 1. Inițial, tratamentul a fost amânat din cauza pandemiei și, în ciuda faptului că a primit mai multe serii de chimioterapie, cancerul a avansat rapid până în stadiu terminal.

„Din fericire, tumora a fost localizată doar la nivelul pieptului și nu s-a răspândit în alte părți ale corpului, ceea ce este o caracteristică rară pentru cancerul pulmonar în stadiu 4”, a completat dr. Chae.

„Această intervenție chirurgicală ar putea fi un prim pas și pentru alți pacienți cu cancer”, declară dr. Ankit Bharat.

Northwestern Medicine a declarat că în prezent dezvoltă un „nou set de protocoale pentru tratarea pacienților cu cancer pulmonar”, împreună cu un registru clinic pentru a urmări progresul în timp al acestor pacienți.

 

Articol preluat și tradus de pe Medscape.com