Medicii pediatri, care au folosit un instrument de inteligență artificială creat pentru a gestiona astmul pediatric, au petrecut mai puțin timp examinând manual diagramele clinice și dosarele medicale. În acest fel medicii au avut mai mult timp la dispoziție pentru pacienți.

Studiul a inclus 42 de medici pediatri și 184 de copii cu astm (vârstă medie-8,5 ani), iar evaluarea acurateței și eficienței a fost realizată de autorul studiului, dr. Young Juhn, împreună cu colegii săi. Instrumentul testat se numește A-GPS – sistem de îndrumare și predicție pentru astm și este conceput pentru a avertiza medicii asupra agravării simptomelor astmului, cu mult înainte ca acestea să devină severe.

Sistemul extrage rapid și prezice exact informațiile clinice relevante, stocate în dosarele medicale electronice. Faptul că se economisește timp, reprezintă obiectivul secundar în spijinul deciziei clinice.

Grupul de participanți a fost împărțit în subgrupuri: experimental (90 de participanți) și de control (94 de participanți). Cercetătorii au identificat diferențe minore sau lipsa acestora în ceea ce privește exacerbarea astmului bronșic pentru cele două grupuri de studiu. Medicii care au folosit instrumentul A-GPS au petrecut mult mai puțin timp pentru a examina manual diagramele clinice. Diferența a fost de 3,5min cu A-GPS vs. 11,3 min examinarea standard; practic cu 67% mai puțin timp petrecut cu ochii pe ecran, sau altfel spus, cu 33% (aproximativ 7,8 minute) mai mult timp disponibil pentru îngrijirea directă a pacientului.

Costurile medii nu au fost foarte diferite pentru cele două grupuri, dar pacienții din grupul cu A-GPS au fost consultați mai repede, medicii nu au mai pierdut timp prețios. În plus, instrumentul ”a oferit furnizorilor de asistență medicală directive mai eficiente pentru gestionarea astmului, astfel încât să răspundă mai bine nevoilor pacienților. Credem că acest aspect este beneficiul cheie în îngrijirea astmului”, suține dr. Young Juhn.

 

Articol preluat și tradus de pe www.aiin.healthcare