Transplantul pulmonar este o intervenție care salvează vieți în cazurile severe de insuficiență respiratorie. O complicație frecventă, care apare în urma unui transplant pulmonar este deteriorarea cronică a funcției pulmonare. Prin urmare, identificarea precoce a oricărui semn de deteriorare a funcției pulmonare este foarte importantă. În acest fel pot fi luate măsuri terapeutice pentru a preveni această deteriorare. Oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din Viena, au descoperit că o analiză detaliată a microbiomului pulmonar poate fi folosită pentru a prezice schimbările viitoare ale funcției pulmonare.

Grupurile de lucru, conduse de prof. Sylvia Knapp și dr. Konrad Hötzenecker, au folosit cu succes metode de învățare automată pentru a demonstra că anumite caracteristici ale microbiomului, după transplantul pulmonar, pot oferi informații referitoare la prognostic.„Prin urmare, această metodă ne permite să anticipăm schimbările viitoare ale funcției pulmonare, iar identificarea pacienților cu risc ar putea fi făcută mai devreme”, subliniază prof. Knapp.

În primii cinci ani de la intervenție, deteriorarea funcției pulmonare poate apărea la aproximativ 50% dintre pacienții cu transplant pulmonar.

Bolile anterioare determină microbiomul pulmonar post-transplant

„Am analizat, cu mare atenție, modul în care mediul căilor respiratorii inferioare se modifică în alogrefele pulmonare după un transplant. De exemplu, am analizat ce bacterii, ce celule imune și ce metaboliți sunt prezenți și cum se schimbă acestea în noua lor gazdă”, explică cei doi autori.

Cercetătorii au reușit să arate că microbiomul pulmonar se modifică continuu până când, în cele din urmă, factorii de risc specificivârsta, sexul, boala de bază definesc microbiomul pe termen lung. În plus, oamenii de știință au descoperit că anumite bacterii, care sunt predominante în unele boli pulmonare înainte de transplant (de exemplu, în fibroza chistică), se pot muta și stabili și în plămânul sănătos, după transplant. „Așadar, condițiile preexistente ale primitorului alogrefei determină și microbiomul pulmonar după transplant”.

Folosind inteligența artificială și metodele de învățare automatănu doar pentru microbiom, ci și pentru lipom (formatiune tumorală unică sau multiplă, formată din țesut adipos) și pentru parametrii clinicicercetătorii au putut prezice modificări ale funcției pulmonare. „Calculele noastre arată că anumite profiluri de microbiom oferă informații privind prognosticul post-transplant”, concluzionează prof. Knapp și dr.Hötzenecker.

 

Articol preluat și tradus de pe www.technologynetworks.com