Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a aprobat demararea unei noi proceduri de achiziţie publică centralizată pentru cumpărarea a 26 de medicamente necesare pacienţilor cu tuberculoză.

Potrivit unui comunicat remis joi presei, procedura de achiziţie centralizată se va finaliza cu încheierea acordurilor-cadru, pe o perioadă de 4 ani, între Ministerul Sănătăţii şi operatorii economici declaraţi câştigători în urma achiziţiei publice.

Ulterior, contractele subsecvente ale acestora vor fi încheiate între unităţile sanitare care implementează Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei şi operatorii declaraţi câştigători.

MS menţionează că valoarea totală a achiziţiei este cuprinsă între 157.750.446 de lei şi 207.142.871 de lei. Fondurile necesare pentru încheierea contractelor subsecvente sunt asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin bugetul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

„Sistemul de achiziţii publice centralizate pe care l-am lansat în primul meu mandat, în 2016, ajută la o creştere a transparentizării procesului de achiziţii de medicamente esenţiale şi la realizarea de economii la bugetul de stat. Înainte, fiecare spital făcea achiziţii în baza unor estimări proprii, ceea ce lăsa loc pentru achiziţii directe prin contracte special făcute pentru cantităţi mici şi, totodată, existau mari diferenţe de preţ pentru acelaşi medicament între diferite spitale. Odată cu implementarea sistemului de achiziţie publică centralizată, acestea se fac de către Ministerul Sănătăţii, în mod transparent, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – SEAP. În urma licitaţiei se realizează un contract-cadru şi un clasament al furnizorilor în funcţie de condiţiile pe care le oferă, iar spitalele fac contracte subsecvente şi achiziţionează medicamentele de la furnizorul care are cea mai bună ofertă şi care-l poate livra”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, citat în comunicatul de presă.

Potrivit ministrului, prin acest sistem, numai pentru medicamentele antiretrovirale şi antituberculoase s-au făcut economii la bugetul de stat deja de peste 30 de milioane de euro. Alte economii, de peste 28 de milioane de euro, s-au făcut prin acelaşi sistem la achiziţionarea de antibiotice, a mai spus Voiculescu.