Evaluarea cantitativă a extinderii bolii pulmonare interstițiale și a nivelului anumitor proteine din probele de lavaj bronhoalveolar ar putea reprezenta indicatori de prognostic și de răspuns la tratament în cazul pacienților cu sclerodermie. Acestea sunt rezultatele a două studii clinice (Scleroderma Lung Study I și II) prezentate în cadrul Congresului European de Reumatologie (EULAR 2021).

Descoperirile sunt importante în contextul în care majoritatea studiilor clinice utilizează capacitatea vitală forțată (FVC) pentru monitorizarea supraviețuirii în cazul bolii pulmonare interstițiale asociată sclerozei sistemice (în engleză SSc-ILD, Systemic Sclerosis – Interstitial Lung Disease). Acest biomarker (FVC) este slab corelat cu rezultatele auto-raportate de pacienți și poate fi afectat de diverși factori.

„Ar fi minunat să putem individualiza terapia pe baza biomarkerilor din lavajul bronhoalveolar în viitor, deoarece clinicienii se luptă adesea să decidă asupra selecției, calendarului și duratei tratamentului imunosupresor. Acest lucru a devenit și mai relevant odată cu introducerea de noi medicamente precum nintedanibul”, a declarat prof. dr. Jacob M. van Laar, University Medical Center Utrecht, Olanda.

 

 

Materialul integral pe Raportuldegarda.ro