Proteina interleukina-26, un mediator al inflamației, pare să aibă un rol important în pneumonie și contribuie la uciderea bacteriilor, arată un nou studiu efectuat de cercetători de la Institutul Karolinska, din Suedia. Ei și-au publicat cercetarea în revista științifică Frontiers in Immunology-Microbial Immunology.

Infecția pulmonară bacteriană afectează atât copiii, cât și adulții din întreaga lume, iar pneumonia rămâne o cauză comună de deces prematur în multe părți ale lumii, milioane de oameni murind în fiecare an din cauza bolii. Pentru a favoriza dezvoltarea unor terapii mai eficiente pentru pneumonie, cercetătorii de la Institutul Karolinska au încercat să caracterizeze mecanismele imunologice implicate.

Noul lor studiu demonstrează că interleukina-26 (IL-26), un mediator al inflamației, joacă un rol esențial în pneumonia bacteriană la om. Cercetările din ultimul deceniu au arătat că proteina IL-26 joacă un rol important în răspunsul imun înnăscut, prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni. IL-26 se găsește din abundență în căile respiratorii în mod obișnuit, iar expunerea bacteriană stimulează eliberarea sa în cantități crescute de către celulele pulmonare și celulele albe din sânge.

 

Materialul integral pe 360medical.ro