O echipă de cercetători americani a descoperit că leziunile grave provocate la nivelul plămânilor de boli precum Covid-19 și fibroză pulmonară determină celulele stem să repare anormal țesutul pulmonar, modificând arhitectura plămânului. Această diferențierea anormală a celulelor stem ca răspuns la leziunile provocate de Covid-19 poate împiedica restabilirea funcției pulmonare normale.

O echipă de cercetători de la centrul medical San Francisco a universității din California a descoperit că leziunile pulmonare severe pot declanșa celulele stem pulmonare să se diferențieze anormal. Echipa de cercetători a folosit modele de organoide cu celule stem și a descoperit o nouă cale de acțiune a celulelor stem observată la pacienții ai căror plămâni au fost grav afectați de Covid-19 și fibroză pulmonară idiopatică. Studiul a fost publicat la finele anului trecut în Nature Cell Biology și oferă un potențial remediu în cazul plămânilor gravi afectați prin vizarea procesului anormal de diferențiere a celulelor stem în cicatrizarea și repararea țesutului pulmonar.

Din studii anterioare cercetătorii cunoșteau faptul că, în general, capacitatea regenerativă a celulelor stem din alveolele pulmonare (AEC2), acționează în mod similar la șoareci și oameni.

 

Materialul integral pe 360medical.ro