O nouă strategie de diagnosticare a tuberculozei pulmonare a fost asociată cu un număr mai mare de pacienţi testaţi, diagnosticaţi și trataţi.

Tuberculoza (TB) este una dintre cele mai frecvente boli infecţioase din lume, fiind considerată o problemă majoră de sănătate publică. Diagnosticul și tratamentul prompt al tuberculozei pulmonare sunt esenţiale în lupta pentru eradicarea acestei infecţii. O revizuire sistematică a studiilor publicate arată că aproximativ 13-18% dintre pacienţii cu rezultate pozitive la examinarea microscopică a frotiului de spută sunt pierduţi în procesul de urmărire înainte de iniţierea tratamentului. Pacienţii cu tuberculoză cu frotiu negativ au și mai puţine șanse să finalizeze cascada diagnosticului și să primească tratament.

Deși noile platforme de diagnostic molecular ajută la depășirea anumitor bariere, cum ar fi acurateţea și viteza testării, totuși unele tehnologii noi nu pot fi utilizate din cauza sistemelor de sănătate deficitare. În New England Journal of Medicine au fost publicate rezultatele studiului XPEL-TB efectuat în Uganda, care a avut ca obiectiv evaluarea eficacităţii unei noi strategii de diagnostic.

 

Materialul integral pe www.viata-medicala.ro