Un nou studiu a arătat că o importantă parte dintre pacienții externați din spital după ce au suferit o infecție severă cu COVID-19 prezintă încă dovezi ale efectelor asupra plămânilor la un an de la infectare. Cercetarea oferă dovezi că urmărirea respiratorie de rutină a pacienților spitalizați cu pneumonie post COVID-19 este necesară.

COVID-19 a infectat milioane de oameni din întreaga lume. Oamenii sunt spitalizați cel mai frecvent pentru infecția cu COVID-19 atunci când plămânii sunt afectați. Deși s-au înregistrat progrese semnificative în înțelegerea și tratarea pneumoniei acute COVID-19, se cunosc în continuare foarte puține despre cât durează până la recuperarea completă a pacienților și dacă modificările pulmonare persistă. Într-un nou studiu, publicat în The Lancet Respiratory Medicine, cercetătorii de la Universitatea din Southampton au lucrat cu colaboratori din Wuhan, China, pentru a investiga istoricul natural al recuperării după pneumonia severă COVID-19 până la un an după spitalizare.

Pentru studiu, 83 de pacienți au fost recrutați după ce au fost externați din spital după o pneumonie severă COVID-19 și au fost urmăriți pentru douăsprezece luni. Pacienții fost supuși unei evaluări clinice, precum și unor măsurători privind funcționarea plămânilor, o scanare CT a plămânilor și un test de mers, la fiecare trei luni. O treime dintre pacienți au prezentat în continuare un nivel sub cel normal al oxigenului din sânge. La aproximativ un sfert dintre pacienți, CT a arătat că există încă mici zone în care modificările pulmonare persistau, iar acest lucru a fost mai frecvent la pacienții cu modificări pulmonare mai severe la momentul spitalizării.

 

Materialul integral pe Romedic.ro