Oamenii de știință au identificat noi vulnerabilități la nivelul anticorpilor virusului gripal, un progres esențial în căutarea unui vaccin universal antigripal. Anticorpii împotriva unei secțiuni ignorate de multă vreme a virusului, pe care echipa a numit-o ancoră, au potențialul de a recunoaște o mare varietate de tulpini gripale, chiar dacă virusul suferă mutații.

Într-un an obișnuit, gripa afectează milioane de oameni la nivel global și duce la peste 20.000 de decese doar în SUA. Vaccinurile împotriva gripei de obicei determină sistemul imunitar să genereze anticorpi care recunosc hemaglutinina (HA), o glicoproteină care se extinde spre exterior de la suprafața virusului gripal și care este parte integrantă a infecțiozității gripei. În fiecare an, la nivelul regiunii HA apar noi mutații, ceea ce face necesară o nouă vaccinare.

Cercetătorii au proiectat vaccinurile experimentale antigripale pentru a fi universale, stimulând organismul să creeze anticorpi împotriva regiunii mai puțin variabile a tulpinii HA, care se extinde ca o tulpină între virionul gripal și capul HA. Unele dintre aceste vaccinuri universale împotriva gripei sunt în prezent în studii clinice timpurii.

 

Materialul integral pe Romedic.ro