Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat o actualizare a recomandărilor privind detectarea TBC și a tuberculozei rezistente la medicamente. Recomandările sunt însoțite de un manual operațional pentru a facilita implementarea rapidă și lansarea testelor moleculare rapide de către programele naționale de TB, ministerele sănătății și partenerii tehnici.

În cadrul acestei actualizări sunt incluse trei noi tehnologii:

  1. Tehnologia NAAT cu complexitate moderată, recomandată pentru detectarea inițială a TBC și a rezistenței la rifampicină și izoniazidă. Oferă mai multe opțiuni pentru diagnosticarea precoce a TBC și TBC rezistentă la rifampicină, de asemenea, abordează o parte importantă a diagnosticului rapid al tuberculozei rezistente la izoniazide și sensibile la rifampicină.
  2. Tehnologia NAAT cu complexitate scăzută, recomandată pentru detectarea rezistenței la izoniazide și a agenților anti-TB de linia a doua, care vor îmbunătăți accesul la testarea fluorochinolonelor rezistente.
  3. Tehnologia NAAT bazată pe hibridizare inversă de mare complexitate, recomandată pentru detectarea rezistenței la pirazinamidă. Această abordare reprezintă primele teste moleculare pentru determinarea rezistenței la acest medicament.

”Asigurarea faptului că toată lumea obține un diagnostic rapid și precis, urmat de un tratament conform celor mai noi directive date de OMS, va salva vieți și va reduce efectele acestei afecțiuni. Opțiunile de diagnostic pentru persoanele cu TB și TB rezistentă la medicamente sunt din ce în ce mai numeroase; așa cum este prezentat și în actualizare ghidului prezent. Acest lucru este posibil datorită angajamentului producătorilor și cercetătorilor. Solicităm acțiuni rapide și sprijinul părților interesate pentru a ne asigura că aceste actualizări sunt puse în aplicare, astfel încât accesul la noile tehnologii și inovații să fie posibil în cel mai scurt timp”, afirmă dr. Tereza Kasaeva, directorul Programului Global TB.

La nivel global, diagnosticul TB și TB rezistentă la medicamente rămâne o provocare, întrucât o treime dintre persoanele cu TB și două treimi din persoanele cu TB rezistentă la medicamente nu sunt detectate. Utilizarea testelor moleculare rapide ca test inițial pentru diagnosticarea TB este recomandată de OMS în locul examenului microscopic al sputei, deoarece acestea au o acuratețe a diagnosticării ridicată și vor aduce beneficii în detectarea timpurie a TB. Diagnosticul bacteriologic confirmat al persoanelor cu TBC trebuie intensificat prin extinderea accesului la testele moleculare rapide.

Diagnosticarea precoce a tuberculozei este esențială pentru a pune capăt epidemiei globale și pentru a atinge obiectivele strategiei OMS de finalizare a tuberculozei.

 

Articol preluat și tradus de pe www.who.int