Potrivit raportului Global TB 2021 al Organizației Mondiale a Sănătății, prezentat la Geneva pe 14 octombrie, pandemia de COVID-19 a încetinit progresul global privind combaterea tuberculozei și pentru prima dată în mai mult de un deceniu, numărul deceselor cauzate de tuberculoză au crescut.

Comparativ cu anul 2019, în anul 2020 au murit mai mulți oameni din cauza tuberculozei, a scăzut numărul persoanelor diagnosticate și cel al persoanelor puse sub tratament preventiv. De asemenea, cheltuielile generale pentru serviciile esențiale sunt în scădere.

Prima provocare este dată de întreruperea accesului la serviciile anti-tuberculoză, precum și reducerea resurselor. În multe țări, resursele umane, financiare și de altă natură sunt realocate către COVID-19, limitându-se disponibilitatea serviciilor esențiale. A doua provocare este dată de faptul că, oamenii trebuie să caute asistență și îngrijire în contextul actual.

“Acest raport ne confirmă temerile că perturbarea serviciilor de sănătate esenţiale din cauza pandemiei ar putea să înceapă să anuleze anii de progrese obţinute contra tuberculozei. Este o veste alarmantă, care trebuie să servească drept semnal de alarmă la nivel mondial în privinţa nevoii urgente de a investi şi de a inova pentru a compensa lacunele în materie de diagnostic, tratament şi îngrijiri medicale acordate milioanelor de persoane afectate de această maladie veche, dar evitabilă şi tratabilă”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Serviciile TB sunt, printre altele, afectate de pandemia COVID-19 din 2020, impactul asupra TB fiind foarte grav. De exemplu, aproximativ 1,5 milioane de persoane au murit de TBC în 2020 (inclusiv 214 000 în rândul persoanelor HIV pozitive).

În principal, creșterea numărului de decese cauzate de TBC a fost înregistrată în cele 30 de țări cu o rată ridicată a incidenței TB. Estimările OMS sugerează că numărul persoanelor care contractează TBC și care mor din cauza bolii ar putea fi mult mai mare în 2021 și 2022.

Provocările legate de furnizarea și accesarea serviciilor esențiale pentru TB au determinat scăderea ratei de diagnosticare în anul 2020. Numărul persoanelor nou diagnosticate și raporate către guvernele naționale a scăzut de la 7,1 milioane în 2019 la 5,8 în 2020.

OMS estimează că aproximativ 4,1 milioane de persoane suferă în prezent de TBC, dar nu au fost diagnosticate sau nu au raportat oficial autorităților naționale. Această cifră a crescut de la 2,9 milioane în 2019.

Țările care au contribuit cel mai mult la reducerea globală a notificărilor privind TB între 2019 și 2020 au fost: India (41%), Indonezia (14%), Filipine (12%) și China (8%). Acestea și alte 12 țări au reprezentat 93% din totalul scăderii globale a notificărilor.

De asemenea, a existat o reducere a proviziilor pentru tratamentul preventiv TB. Tratamentul preventiv a fost accesat de aproximativ 2,8 milioane de persoane în 2020, reducere fiind de 21%, comparativ cu 2019. În plus, numărul persoanelor tratate pentru TB rezistentă la medicamente a scăzut cu 15%, de la 177 000 în 2019 la 150 000 în 2020.

 

Scăderea investițiilor globale pentru stoparea tuberculozei

Finanțarea în țările cu venituri mici și medii, care reprezintă 98% din cazurile raportate de TBC, rămâne o provocare. Din totalul finanțărilor disponibile în 2020, 81% au provenit din surse interne, țările BRICS (Brazilia, Federația Rusă, India, China și Africa de Sud) reprezentând 65% din totalul finanțărilor interne.

Cel mai mare finanțator bilateral este Guvernul Statelor Unite ale Americii. Cel mai mare finanțator internațional este Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei.

Raportul constată o scădere a cheltuielilor globale pentru serviciile de diagnosticare, tratament și prevenire a tuberculozei de la 5,8 miliarde USD la 5,3 miliarde USD; ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din obiectivul global privind finanțarea integrală în lupta împotriva TB, care pentru anul 2022 a fost stabilit la 13 miliarde USD.

Între timp, deși există progrese în dezvoltarea de noi tehnici de diagnosticare TB, medicamente și vaccinuri, acest lucru este constrâns de nivelul general al investițiilor în cercetare și dezvoltare, care în 2019 a fost de 0,9 miliarde USD, cu mult sub obiectivul global de 2 miliarde USD pe an.

 

Obiectivele globale în lupta împotriva tuberculozei nu pot fi atinse

Regresul înregistrat înseamnă că obiectivele globale ale TBC sunt nerealizabile și par din ce în ce mai greu de atins, totuși există unele succese. La nivel global, reducerea numărului de decese cauzate de tuberculoză între 2015 și 2020 a fost de doar 9,2% – aproximativ un sfert din obiectivul de 35% stabilit pentru 2020.

La nivel global, numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de TBC în fiecare an (în raport cu populația) a scăzut cu 11% din 2015 până în 2020, puțin peste jumătatea procentul propus pentru anul 2020, care a fost de 20%.

Cu toate acestea, regiunea europeană a OMS a depășit etapa de referință din 2020, cu o reducere de 25%. Acest lucru a fost determinat în principal de declinul din Federația Rusă, unde incidența a scăzut cu 6% pe an între 2010 și 2020. Regiunea africană a OMS a fost aproape de atingerea etapei de referință, cu o reducere de 19%, ceea ce reflectă reduceri impresionante de la 4 până la 10% pe an în Africa de Sud și în alte câteva țări din Africa de Sud; în contextul în care epidemia de HIV a înregistrat o creștere.

„Ne-a mai rămas doar un an pentru a atinge obiectivele stabilite împotriva tuberculozei pentru 2022, obiective care au fost acceptate de șefii de stat în cadrul primei reuniuni a ONU privind TB. Raportul oferă informații importante și un reminder puternic țărilor pentru a răspunde prompt în lupta împotriva tuberculozei. Acest lucru va fi crucial pe măsură ce încep pregătirile pentru cea de-a doua reuniune a ONU privind tuberculoza, stabilită pentru 2023”, a declarat dr. Tereza Kasaeva, directorul Programului Global al OMS pentru TB.

Raportul solicită țărilor să adopte măsuri urgente pentru restabilirea accesului la serviciile esențiale pentru diagnosticare, prevenire și tratarea TB. De asemenea, solicită dublarea investițiilor în cercetarea și inovarea pentru stoparea TB, precum și acțiuni concertate în sectorul sănătății și altele pentru abordarea factorilor determinanți sociali, de mediu și economici ai TB și consecințele acesteia.

Noul raport conține date despre tendințele bolilor și răspunsul la epidemie, înregistrate în 197 de țări și zone, inclusiv 182 din 194 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

 

Obiectivele globale

În 2014 și 2015, toate statele membre ale OMS și ONU au adoptat Obiectivele ONU de dezvoltare durabilă (ODD) și Strategia OMS de eliminare a TB. SDG-urile (Sustainable Development Goals) și Strategia End TB prezintă obiective și repere pentru reducerea incidenței TB, deceselor TB și costurilor cu care se confruntă pacienții TB.

Strategia OMS de stopare a tuberculozei vizează o reducere cu 90% a deceselor cauzate de tuberculoză și o reducere cu 80% a ratei incidenței tuberculozei până în 2030, comparativ reducerea stabilită în 2015. Reperele pentru 2020 includ o reducere cu 20% a ratei incidenței TB și o reducere cu 35% a deceselor cauzate de TB.

Declarația politică a ONU privind TBC a inclus 4 noi obiective pentru perioada 2018-2022:

  • Tratarea a 40 de milioane de persoane bolnave de TBC
  • Punerea sub tratament preventiv TB a cel puțin 30 de milioane de persoane care prezintă infecție latentă TB
  • Alocarea anuală a cel puțin 13 miliarde USD pentru acces universal la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea TBC
  • Alocarea a cel puțin 2 miliarde USD anual pentru cercetarea TB

 

Situația actuală

Tuberculoza (TB) este, după COVID-19, al doilea virus care poate produce moartea, fiind cauzată de bacterii (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai adesea plămânii. Se poate răspândi atunci când persoanele bolnave de TBC expulzează bacteriile în aer – de exemplu, prin tuse.

Aproximativ 90% dintre cei care se îmbolnăvesc de TBC în fiecare an trăiesc în una din cele 30 de țări cu incidența ridicată a bolii. Majoritatea persoanelor care dezvoltă boala sunt adulți – în 2020 – bărbații au reprezentat 56% din toate cazurile de TBC, femeile adulte au reprezentat 33% și copiii, 11%. Multe cazuri noi de TBC pot fi atribuite următorilor factori de risc: subnutriție, infecție cu HIV, diabet, consumului de alcool și tutun.

Cele 30 de țări cu cea mai mare incidență a TB sunt: Angola, Bangladesh, Brazilia, Republica Centrafricană, China, Congo, Republica Populară Democrată Coreea, Republica Democrată Congo, Etiopia, Gabon, India, Indonezia, Kenya, Lesotho, Liberia, Mongolia, Mozambic, Myanmar, Namibia, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee, Filipine, Sierra Leone, Africa de Sud, Thailanda, Uganda, Republica Unită a Tanzaniei, Vietnam și Zambia.

TB poate fi prevenită și vindecată. Aproximativ 85% dintre persoanele care dezvoltă TBC pot fi tratați cu succes cu un regim de medicamente de 6 luni; tratamentul are avantajul suplimentar de a reduce transmiterea infecției.

 

 

Sursă material: www.who.int