Inegalitățile din sănătate împiedică atingerea obiectivelor din cadrul programelor de HIV, TBC și malarie. Fără întelegerea inegalităților și consecințelor provocate, programele nu vor putea răspunde nevoilor reale ale persoanelor afectate de aceste boli.

Noul raport al Organizației Mondiale a Sănătății și al Fondului Global privind Lupta împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, evaluează sistematic starea globală a inegalităților.

Raportul reprezintă un pas important în înțelegerea modului în care inegalitățile împiedică lupta împotriva celor trei boli. Folosind cele mai recente date disponibile la nivel mondial pentru 32 de indicatori de sănătate din 186 de țări, raportul arată că, în timp ce mediile naționale (privind HIV, TBC și malaria) s-au îmbunătățit în ultimul deceniu, subgrupurile cele mai sărace, mai puțin educate și din mediul rural tind să înregistreze dezavantaje.

„Deși s-au făcut pași mari în extinderea serviciilor de sănătate și prevenție, trebuie să ne concentrăm atenția pe populațiile sărace, din mediul rural, cu un nivel scăzut de educație; acestea suportă cea mai mare povară acestor boli”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

De exemplu, datele disponibile despre testarea HIV în rândul bărbaților înregistrează o diferență de cel puțin 20 de puncte procentuale între cele mai sărace și cele mai bogate zone, iar acest decalaj crește în timp. Veniturile familiilor afectate de tuberculoză sunt direcționate spre cheltuieli legate de boală.

”Pandemiile duc la exacerbarea inegalităților: am observat acest aspect în cazul HIV, tuberculozei și malariei, dar și în timpul pandemiei de COVID-19. Pentru a aborda inegalitățile, trebuie să trecem dincolo de simplele noțiuni de acces egal sau unic și să creăm în mod deliberat „de compensare” în furnizarea de servicii , pentru a putea concentra resursele către cei mai vulnerabili. Noua noastră strategie abordează acest aspect și pune oamenii și comunitățile în centrul luptei împotriva HIV, tuberculozei și malariei”, a declarat Peter Sands, director executiv al Fondului Global.

De asemenea, raportul prezintă impactul eliminării inegalităților în îmbunătățirea ratelor la nivel national privind HIV, TBC și malaria. De exemplu, dacă țările ar îmbunătăți nivelul de testare HIV al tuturor femeilor însărcinate, nivelul general de testare ar crește de la 40% la 64%. Procentul familiilor care se confruntă cu costuri ridicate din cauza tuberculozei ar scădea cu cel puțin 50% în jumătate dintre țări (de la o medie ponderată de 61% la o medie potențială de 38%). În cazul malariei, familiile care caută îngrijire pentru copiii sub 5 ani care prezintă febră, eliminarea inegalităților economice ar însemna o îmbunătățire cu 26% a mediei ponderate în 28 de țări.

Raportul are nevoie de mai multe date privind inegalitățile. De asemenea, solicită monitorizarea periodică a inegalităților în lupta împotriva HIV, tuberculozei și malariei, care ar trebui completată cu alte studii cantitative și calitative.

 

Sursă: www.who.int

Sursă foto: www.theglobalfund.org