Plămânii sănătoși au fost considerați pentru mult timp ca fiind un mediu steril, iar la aparația bolilor, precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), se considera că eșecul mecanismelor de apărare permite microorganismelor să se înmulțească și să persiste. Noile tehnici de secvențiere au arătat că în plămânii persoanelor sănătoase locuiesc mai multe microorganisme. Câteva studii au folosit aceste tehnici și au examinat infecția fungică apărută în BPOC cu rezultatele înregistrate la persoane cu plămâni sănătoși. De asemenea, conform rezultatelor studiului, folosirea inhalatorului cu steroizi nu a modificat starea plămânilor.

Plămânii prezintă propriul mediu fungic

Studiul Bergen asupra microbiomului BPOC (denumirea scurtă „MicroCOPD”) este cel mai mare studiu din lume cu privire la mediul fungic existent în plămânii persoanelor cu BPOC. Grupul de cercetare a colectat probe din plămânii a 233 de persoane cu și fără BPOC folosind bronhoscopia. Probele colectate din plămânii și din cavitatea bucală a 193 dintre participanți au fost ulterior secvențiate pentru a detecta rezistența la fungi.

Rezultatele au arătat că atât plămânii sănătoși, cât și cei bolnavi au o compoziție fungică diferită de cea a gurii, sugerând că plămânii au un mediu fungic unic.” declară  Einar Marius Hjellestad Martinsen, doctorand.

Plămânii erau dominați de ciuperca Candida. Totodată, nu au existat diferențe între mediul fungic al plămânilor sănătoși și cel al pacienților cu BPOC. Mai mult, atât pacienții cu BPOC care ultilizează inhalatorul cu steroizi, cât și pacienții cu BPOC care nu utilizează inhalatorul cu steroizi au înregistrat rezultate similare.

Fungii provoacă boli

Înmulțirea și agravarea infecțiilor fungice sunt în creștere în ultimii ani. Descoperirea candidei în plămânii sănătoși ar putea avea o importanță deosebită. Candida se găsește ca parte a florei normale pe mai multe membrane mucoase și este capabilă să provoace infecții la nivelul gurii sau vaginului.

„Ar fi de interes să examinăm în continuare dacă infecțiile pulmonare fungice sunt cauzate de ciuperci existente deja în plămâni”, spune Hjellestad Martinsen.

“Dacă da, ar trebui să se pună accent pe aceste ciuperci pentru a dezvălui care sunt factorii declanșatori responsabili de transformarea lor din” rezidenți prietenoși ” ai plămânilor noștri în intruși care cauzează boli.”

Știm că utilizarea inhalatorului cu steroizi poate avea efect imunosupresor, care ar putea duce la înmulțirea fungilor. Observația conform căreia steroizii inhalatori nu par să afecteze mediul fungilor din plămâni este interesantă în acest sens. Steroizii inhalatori sunt frecvent utilizați de pacienții cu BPOC și astm, de aceea ar fi important să știm mai multe despre influența lor asupra fungilor găsiți în plămâni.

Grupul de cercetare este format din mai mulți cercetători care studiază bacteriile și fungii prezenți în plămâni, iar în prezent grupul verifică dacă anumiți fungi sunt prezenți și în alte boli pulmonare.

 

Articol preluat și tradus de pe News-medical.net