Pneumonia de aspirație este o complicație a aspirației pulmonare. Aspirația pulmonară are loc atunci când sunt inhalate în plămâni alimente, acid gastric sau salivă. Plămânii sănătoși se pot curăța singuri. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pneumonia se poate dezvolta ca o complicație.

Procesul pulmonar infecțios care apare după intrarea anormală a lichidelor în tractul respirator inferior este denumit pneumonie de aspirație. Lichidul aspirat poate fi format din secreții orofaringiene sau particule ori conținut gastric. Factorii de risc pentru penumonia de aspirație sunt bolile pulmonare, crizele de epilepsie, accidentul vascular cerebral, demența, probleme dentare, tulburări de înghițire, anumite boli neurologice, boala de reflux gastroesofagian, radioterapia.

Această problemă de sănătate apare când sistemul de apărare al organismului este slăbit și când conținutul aspirat conține o cantitate mare de bacterii. O persoană poate dezvolta pneumonie de aspirație dacă particule de mâncare sau dintr-o băutură intră, cum se spune popular, „pe partea cealaltă”, deci nu se duc în stomac, ci în plămâni.

 

Materialul integral pe Doc.ro