Atunci când un medic îi administrează pacientului antibiotice pentru o infecție bacteriană, de obicei îi cere acestuia să urmeze întregul tratament, chiar și atunci când simptomele dispar. Acest lucru se întâmplă pentru a se asigura că medicamentul elimină bacteriile rămase. Cercetătorul Raffaella Sordella a investigat o problemă similară, care apare în unele tipuri de cancer pulmonar.

Aproximativ 15% dintre cancerele pulmonare fără celule mici prezintă o mutație la nivelul receptorului factorului de creștere numit EGFR, determinând astfel creșterea necontrolată a celulelor tumorale. Cercetătorii au dezvoltat un medicament eficient care inhibă EGFR și ucide celulele canceroase, dar tumoarea crește din nou, mai târziu. Sordella a vrut să înțeleagă mecanismele moleculare din spatele acestei reveniri a cancerului și cum să o prevină.

Raffaella Sordella și echipa ei au descoperit că un procent mic de celule canceroase rezistente la medicamente era deja prezent înainte de tratament. În loc să se bazeze pe EGFR, aceste celule sunt dependente de o altă genă (AXL) pentru supraviețuire. Mai mult, cercetătorii au observat că celulele ar putea face tranziția între aceste „stări”-sensibile la medicamente și rezistente la medicamente. Când pacienții termină tratamentul EGFR, apar în mod constant modificări aleatorii în celulele rămase, determinând creșterea ambelor tipuri de celule.

 

Materialul integral pe Romedic.ro