De Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, Prof. univ. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara, a prezentat într-un interviu acordat platformei Pneumologia.ro, un scurt istoric privind apariția tuberculozei, precum și progresul realizat la nivel național în ceea ce privește testarea.

Tuberculoza este o boală, cu ghilimelele de rigoare, ”biblică”

”În primul rând trebuie să fim conștienți că TBC este o boală, cu ghilimelele de rigoare, ”biblică”, care apare descrisă înainte de era noastră, de anul 0 î.Hr. și despre care s-a scris înclusiv în documentele din Antichitate, în papirusurile egiptenilor. Așadar, ne confrutăm cu o boală care există de câteva mii de ani și de care nu vom scăpa, luând în considerare conflictele militare și provocările economice actuale, care își vor pune amprenta”, explică Prof. Dr. Cristian Oancea.

”Înainte era etichetată ca o boală a săracilor, a nivelului de trai scăzut, o boală a oamenilor care nu aveau grijă de ei, dar în ultimul timp foarte mulți oameni cu posibilități dezvoltă această patologie.”

Este foarte important să creștem nivelul de educație medicală și să protejăm categoriile vulnerabile

Potrivit medicului pneumolog situația națională privind tuberculoza poate fi schimbată: ”Pentru a schimba situația trebuie să ne axăm pe detectarea primară, pe creșterea statusului socio-economic și pe programele de prevenire. De asemenea, este foarte important să creștem nivelul de educație medicală și să protejăm categoriile vulnerabile, care sunt cele mai predispuse să dezvolte această patologie.”

La nivel național avem aceste teste genetice, cu ajutorul cărora putem să informăm pacientul într-un interval de maxim 48 de ore dacă are sau nu boala

”Dacă până acum câțiva ani trebuia să așteptăm o lună, o lună și jumătate pentru detectarea bacteriei, în ultimul timp situația s-a schimbat.”

Dr. Cristian Oancea subliniează faptul că dotarea medicală de la nivel național a reușit să facă diferența: ”Aproape toată rețeaua de TBC din țara noastră a fost dotată, prin programe europene, cu aceste teste genetice, care se pot efectua direct din spută sau din alte produse (de organ, lichid, pleural etc.). Schimbarea adusă de aceste dotări este enormă, iar timpul de așteptare pentru primirea rezultatului a fost scurtat considerabil. Acum avem rezultatele într-un interval de la 2ore până la 48 de ore, pe test genetic, pe acele PCR-uri, prin care se identifică fragmente specifice de ADN pentru M. Tuberculosis.”

Testele îi ajută pe medici să prescrie pacientului tratamentul potrivit

”Un alt aspect important al acestor teste este dat de faptul că acestea nu identifică doar bacilul, ci identifică și rezistența pe care acesta o prezintă la anumite medicamente, astfel știm ce tratament putem să folosim”, concluzionează managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara.