Regimul combinat de rifapentină – izoniazidă, administrat timp de trei luni pacienților cu HIV care primesc terapie antiretrovirală, a obținut un procent mai ridicat în ceea ce privește finalizarea tratamentului preventiv pentru tuberculoză asociată. Rezultatele au fost obținute prin compararea regimul standard cu izoniazidă, administrată timp de șase luni. Studiul a fost publicat în Annals of Internal Medicine, pe data de 24 august.

Cercetătorii de la Institutul Aurum din Parktown, Africa de Sud, au realizat studiul pentru a compara ratele de finalizare pentru tratamentul săptămânal cu rifanpentină-izoniazidă timp de trei luni, cu izoniazidă administrată zilnic timp de șase luni. Eficacitatea tratamentului combinat a fost evaluată prin administrarea anuală a regimului, timp de doi ani. La studiu au participat 4.014 de pacienți (vârstă medie 41 de ani; 69,5%  femei; toți participanți urmau terapia antiretrovirală), incluși aleatoriu în cele două grupuri de studiu.

Echipa de cercetare a descoperit că în primul an de studiu, rata finalizării tratamentului înregistrată de regimul combinat a fost de 90,4%, comparativ cu 50,5% pentru tratamentul preventiv standard. Pacienții care au primit regimul combinat – chiar dacă a fost administrat o dată sau de două ori – au înregistrat o rată similară privind incidența tuberculozei.

Rata de finalizare a tratamentului combinat a fost mult mai mare, comparativ cu șase luni de terapie preventivă cu izoniazidă, afirmă autorii. Aceștia completează: ”Atunci când rata incidenței tuberculozei este mare, administrarea regimului combinat preventiv, la un an după prima administrare, nu oferă beneficii suplimentare în reducerea incidenței TBC.

 

Articol preluat și tradus de pe www.infectiousdiseaseadvisor.com