Persoanele care fac sport în mod regulat își pot reduce riscul de a dezvolta și de a muri din cauza pneumoniei, conform unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Bristol. Publicat în revista GeroScience, studiul a analizat date de la peste un milion de participanți.

Beneficiile exercițiilor fizice regulate sunt binecunoscute și pot reduce riscul, durata sau severitatea bolilor infecțioase. Cercetările anterioare au sugerat că exercițiile fizice regulate ar putea fi asociate cu un risc redus de pneumonie, dar studiile au avut rezultate mixte.
Cercetătorii au efectuat o analiză comună a tuturor studiilor publicate pentru a reevalua relația dintre exercițiile fizice regulate și riscul de a dezvolta pneumonie.

Studiul a constatat că persoanele active din punct de vedere fizic în mod regulat au un risc mai scăzut de a dezvolta pneumonie și de a muri din cauza afecțiunii, comparativ cu cei care au fost cel mai puțin activi sau care au fost sedentari. Rezultatele nu s-au schimbat atunci când au fost luați în considerare factori cunoscuți care pot afecta pneumonia, cum ar fi vârsta, sexul, indicele de masă corporală, statutul socioeconomic, consumul de alcool, fumatul și bolile preexistente. Puterea asocierii nu a variat în funcție de vârstă sau sex.

 

Materialul integral pe Romedic.ro