Roche lansează trei teste de diagnosticare a infecţiilor respiratorii

Roche lansează trei teste de diagnosticare a infecţiilor respiratorii

Grupul farmaceutic elveţian Roche a anunţat miercuri că a lansat trei teste de diagnosticare a infecţiilor respiratorii, care pot fi realizate pe baza unui singur eşantion şi care permit, între altele, limitarea utilizării excesive a antibioticelor, informează AFP.

Cele trei teste moleculare PCR concepute de Roche permit diferenţierea celor mai comune infecţii, în urma cărora pacienţii prezintă simptome care se aseamănă între ele, dar care nu sunt suficient de specifice pentru a determina cauza exactă a bolii, au explicat reprezentanţii grupului elveţian într-un comunicat.

Noile teste, care pot fi realizate împreună sau separat pe baza unei singure prelevări nazofaringiene, permit detectarea gripelor de tip A şi B şi a virusului respirator sinciţial, precum şi a adenovirusurilor, metapneumovirusului uman, entero/rinovirusurilor şi virusurilor parainfluenza, precizează acelaşi comunicat.

Aceste teste reprezintă un instrument util care îi vor ajuta pe medici să îşi rafineze diagnosticele şi să prescrie astfel tratamente mai bine adaptate.

Ele vor permite „doar testarea a ceea ce este pertinent şi necesar din punct de vedere medical”, a explicat Thomas Schinecker, directorul diviziei de diagnosticare din cadrul grupului Roche, fapt care va permite implementarea „unor terapii ţintite, evitarea utilizării excesive a antibioticelor şi reducerea intervenţiilor inutile”.

Aceste teste sunt realizate pe maşinile Cobas 6800 şi Cobas 8800, utilizate în numeroase laboratoare medicale şi spitale din ţările care acceptă marcajul european de conformitate CE.

Grupul Roche, lider mondial în oncologie, se bazează totodată pe o divizie specializată în teste de diagnosticare. După declanşarea pandemiei de coronavirus, grupul elveţian a lansat mai multe teste de depistare a infecţiilor COVID-19, de la teste PCR şi antigenice şi până la teste care permit diferenţierea maladiei COVID-19 de gripă. AGERPRES