Un studiu publicat recent în jurnalul European Respiratory Society a concluzionat că persoanele active fizic și care petrec mai puțin timp în fața televizorului au un risc mai mic de sindrom de apnee în somn. Este primul studiu de acest fel care să studieze simultan relația dintre riscul de apnee în somn și sedentarism.

Apneea în somn apare atunci când, pe durata nopții, respirația se oprește și începe din nou. Acest fenomen este asociat cu un nivel mai mic al oxigenului din sânge, sforăit și oboseală. Netratată, apneea în somn poate duce la complicații precum hipertensiune arterială, aritmii și diabet de tip 2. Se estimează că la nivel global există peste un miliard de oameni care se confruntă cu apneea în somn.

Cercetătorii de la Harvard Medical School au studiat datele a peste 130.000 de americani care nu erau diagnosticați cu apnee în somn. La finalul studiului, peste 8.000 de participanți deja primiseră diagnosticul. Oamenii de știință au luat în calcul vârsta voluntarilor, indexul de masă corporală, dacă fumau sau consumau alcool.

 

Materialul integral pe Romedic.ro