SCJU Sibiu implementează servicii de recuperare medicală post COVID-19 în cadrul Secţiei Clinice Recuperare Medicală I

SCJU Sibiu implementează servicii de recuperare medicală post COVID-19 în cadrul Secţiei Clinice Recuperare Medicală I

Veste bună pentru pacienţii care, după ce au trecut prin infecţia cu SARS-CoV2, au rămas cu probleme de sănătate. Începând de astăzi, în cadrul Secţiei Clinice Recuperare Medicală I a SCJU Sibiu pot fi trataţi, atât în regim ambulatoriu cât şi prin spitalizare de zi sau continuă, pacienţii care necesită recuperare respiratorie şi neuro-locomotorie după infecţia cu SARS COV-2.

Procedurile se realizează pe baza unei programări, în limita fondurilor alocate de CAS Sibiu.
„Infecţia cu SARS COV-2 are un impact medical şi social puternic, iar integrarea serviciilor de medicină fizică şi de reabilitare medicală poate aduce multiple avantaje pentru persoanele infectate şi implicit pentru societate. Tocmai de aceea am implementat aceste servicii medicale de recuperare pentru pacienţii care au trecut prin această boală”, explică Conf.univ.dr. Florina Popa, medicul şef al Secţiei Clinice Recuperare Medicală I.

Personalul medical al secţiei are pregătirea corespunzătoare, specialitatea de Medicină fizică şi de Reabilitare fiind singura specialitate în care pacientul este abordat din punct de vedere al afectării funcţionale, indiferent de cauza care a produs-o. Totodată, baza de tratament a secţiei este dotată din punct de vedere material cu aparatură performantă necesară pentru tratarea acestor pacienţi, existând şi posibilitatea colaborării interdisciplinare în cadrul spitalului dacă este necesar pentru pacienţii internaţi.

„Programul de reabilitare medicală este personalizat în funcţie de nevoile pacientului, deficitele funcţionale şi comorbidităţile existente. Reabilitarea medicală se va axa pe ameliorarea simptomelor de dispnee şi a capacităţii fizice odată cu creşterea graduală a intensităţii programului de reabilitare, obiectivul final fiind ameliorarea stării fizice şi a calităţii vieţii, cu reintegrarea în mediul familial şi socio-profesional”, explică medicul şef al secţiei Conf.univ.dr. Florina Popa.

Cele mai frecvente sechele şi disfuncţii după infecţia cu SARS-CoV-2 care pot fi ameliorate în urma tratamentului de reabilitare medicală sunt:
– SECHELE RESPIRATORII: dispnee, deficienţe de expectorare, tipare patologice de respiraţie, hiperventilare;
– SECHELE MUSCULOSCHELETALE: decondiţionare fizică şi oboseală, slăbiciune musculară severă, hipomobilitate articulară, dureri articulare şi musculare, scădere a toleranţei la efort
– SECHELE NEUROLOGICE: deficite motorii, cefalee, dureri radiculare, parestezii şi tulburări de sensibilitate, tulburări de vorbire şi deglutiţie, tulburări de echilibru şi mers.

„În cadrul oricărui spital care asigură servicii moderne şi complete, reabilitarea medicală este o componentă esenţială, prin prisma faptului că se adresează unor pacienţi cu patologie diversă. Faptul că în cadrul secţiei Recuperare Medicală I se pot efectua proceduri pentru pacienţii cu sechele post Covid-19 reprezintă un importat pas înainte prin care aducem valoare activităţii medicale derulate în cadrul spitalului, cu atât mai mult cu cât prin recuperarea medicală se va oferi multor pacienţi şansa de a se reintegra activ în viaţa socială, în activităţile zilnice”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Jur. Florin Neag.

„Pandemia de Covid-19 a afectat foarte mulţi pacienţi care, deşi vindecaţi, au fost afectaţi la nivel fizic şi au rămas cu o serie de deficienţe. Scopul nostru, ca instituţie care trebuie să asigure starea de sănătate a populaţiei, este să facem tot ceea ce se poate pentru a le îmbunătăţi viaţa, atât la nivel personal cât şi socio-profesional, iar acest lucru se poate realiza prin procedurile specifice de recuperare medicală, adaptate pacienţilor. În secţia Recuperare Medicală I există o echipă de profesionişti şi condiţiile necesare pentru un act medical de înaltă calitate”, a declarat Directorul medical al SCJU Sibiu, Conf.univ.dr. Călin Cipăian.

NOUTĂŢI

VIDEO

INTERVIU

PACIENŢI

INFOGRAFIC

Calendar