Semnele pneumoniei pot fi confundate cu ale unei răceli mai zdravene inițial, cum ar fi tusea sau senzația de lipsă de aer. Dar nu trebuie să aștepți prea mult dacă simptomele persistă sau se agravează, pentru că infecția se poate răspândi rapid în plămâni. În lipsa unui tratament urgent și adecvat, pneumonia poate duce la insuficiență respiratorie!

Bătrânii cu boli cronice (astm, BPOC, diabet, boli de rinichi) și copiii mici prezintă cel mai mare risc să dezvolte complicații cauzate de pneumonie. De asemenea, fumatul, consumul excesiv de alcool, tratamentul pe termen lung cu medicamente imunosupresoare  sunt factori de risc ce favorizează apariția complicațiilor la nivel pulmonar.

Există peste 30 de tipuri de pneumonie, care au drept cauză infecția cu virusuri, bacterii, fungi sau, mai rar, paraziți. Pneumonia se caracterizează prin inflamația țesutului plămânilor, ceea ce determină umplerea cu lichid a alveolelor care absorb oxigenul pe care îl respirăm. Astfel, procesul de respirație este îngreunat, apar simptome precum lipsa de aer, iar în cazurile severe pneumonia poate duce chiar la deces în lipsa unui tratament rapid.

 

Materialul integral pe CSID.ro