Simptomatologia tipică a pleureziei înseamnă durere ascuțită, ca un cuțit înfipt în piept sau în umeri. Unele persoane resimt pleurezia ca pe o durere sâcâitoare, sau arsură. Durerea se agravează în respirația adâncă, la tuse, strănut, sau la mișcări ale toracelui sau trunchiului. În plus, pacientul prezintă și simptome tipice afecțiunii care a cauzat pleurezia.

Monitorizarea duratei, a evoluției și a incidenței acestei boli poate ajuta medicul să identifice cauza.

Cauzele pleureziei

În cele mai multe cazuri, este vorba despre o complicație a unei alte afecțiuni medicale. Cea mai comună este o infecție virală, ca gripa. Pleurezia apare atunci când infecția virală ajunge în cavitatea pleurală.

Alte cauze includ:

  • infecțiile bacteriene, ca pneumonia și tuberculoza
  • artrita reumatoidă, lupusul, sau alte boli autoimune
  • traumatismul toracic
  • embolismul pulmonar
  • tumori pleurale
  • cancer pulmonar

Pleurezia avea o incidență mare în timpurile în care pneumonia bacteriană făcea ravagii. Odată cu apariția antibioticelor, incidența acestei boli s-a redus semnificativ. Fumatul nu cauzează pleurezie, însă poate da tuse, care agravează simptomele bolii.

Tratarea pleureziei

Tratamentul include medicație pentru afecțiunea care a cauzat pleurezia, dar și ameliorarea durerilor toracice și de umeri.

Pleurezia din cauze virale trece, de obicei, de la sine, fără tratament. În cazul infecției bacteriene, sunt necesare antibiotice.

Uneori, pleurezia duce la acumulări de lichid în jurul plămânilor, afecțiune cunoscută sub numele de afuzie pleurală. În acest caz, pacientul trebuie să rămână internat în spital, pentru drenarea lichidului printr-un tub de scurgere introdus în piept.

Medicamente ca antiinflamatoarele nesteroidiene pot ajuta la ameliorarea durerilor. În cazuri severe, medicul poate prescrie tratament împotriva durerii și a tusei, ca sirop de tuse pe bază de codeină.

Și odihna în anumite poziții poate ajuta pacientul să se simtă mai bine. Uneori, statul pe partea dureroasă a toracelui ameliorează durerea.