Tuberculoza latentă, sau inactivă, nu dă simptome. Chiar dacă infecția este prezentă, bacteria nu provoacă încă rău.

Simptomele tuberculozei active pot include:

  • tuse care durează mai mult de 3 săptămâni
  • pierderea poftei de mâncare și scăderea neintenționată în greutate
  • febra
  • frisoanele
  • transpirații nocturne

Alte simptome sunt legate de funcțiile specifice organelor sau sistemelor care au fost atacate de tuberculoză. Tusea cu sânge sau spută este un semn al tuberculozei pulmonare. Durerea de oase înseamnă cu bacteria a atacat sistemul osos. Însă aceste simptome pot apărea și în cazul altor boli, de aceea este importantă stabilirea sau eliminarea diagnosticului de tuberculoză.

Diagnosticarea TBC-ului

Medicul va analiza istoricul medical pentru a determina potențiala expunere la bacterie. În timpul exminării fizice vor fi ascultați plămânii cu stetoscopul și vor fi verificați nodulii limfatici de la gât, să nu fie inflamați. Dacă medicul suspectează prezența TBC-ului, va comanda teste de sânge și/sau piele.

Testul de piele se face prin injectarea unei mici cantități de fluid (tuberculină) în pielea brațului. La 48-72 de ore se va verifica de către un cadru medical dacă în zona respectivă a apărut o umflătură, sau dacă pielea s-a îngroșat. Asfel se va stabili dacă reacția la test este pozitivă sau negativă. Dacă testul este pozitiv, înseamnă, în mod normal, că există o infecție cu bacil Koch, dar nu înseamnă neapărat un stadiu activ al bolii. Testul de piele nu este sigur 100%, de aceea medicul poate comanda teste suplimentare, indiferent de rezultat.

Testul de sânge pentru TBC măsoară reacția sistemului imunitar la bacilul Koch și clarifică existența unei infecții, precum și stadiul acesteia (activ, sau latent).

Alte analize includ radiografii toracice sau computer tomograf, pentru depistarea semenelor de TBC la plămâni. Analiza sputei detectează bacteria, starea acesteia (infecție activă sau latentă) și felul tuberculozei contractate. Aceste teste pot dura 1-2 luni până la aflarea rezultatelor.