Evaluarea apneei în somn implică de obicei petrecerea unei nopți la o clinică, unde pacientul este conectat la diverși senzori care pot împiedica somnul normal. Conform cercetărilor recente, un dispozitiv asemănător Fitbit ar putea servi aceluiași scop, în timp ce pacientul doarme acasă.

Studiul a fost condus de Gabriele Papini, cercetător la Universitatea de Tehnologie Eindhoven din Țările de Jos.

Dispozitivul purtat la încheietura mâinii este asemănător unui tracker de fitness, care prezintă LED-uri cu ajutorul cărora se măsoară în mod continuu ritmul cardiac al purtătorului.

Echipa de cercetare a considerat că modificările ritmului cardiac ar putea corespunde modificărilor respirației cauzate de apneea în somn. Astfel, pacienții ar putea purta confortabil dispozitivul timp de mai multe nopți în timp ce dorm în propriul pat, iar datele obținute ar fi mai multe și mai bune decât cele obținute într-o singură noapte la o clinică.

Oamenii de știință au început prin a utiliza dispozitivul pentru a monitoriza ritmul cardiac și amplitudinea pulsului a 250 de voluntari, dintre care unii avea diagnosticul de apnee în somn, iar alții nu. Aceste date au fost apoi folosite pentru a dezvolta algoritmi de învățare profundă.

Acei algoritmi au reușit ulterior să potrivească schimbările ritmului cardiac/amplitudinii pulsului cu episoadele respiratorii induse de apnee. De asemenea, algoritmii au filtrat „zgomotul de fond” care distrage atenția, cum ar fi mișcările corpului. Drept urmare, a fost posibil să se calculeze ceea ce este cunoscut sub numele de „indice de apnee-hipopnee” –  numărul de evenimente respiratorii neobișnuite apărute într-o oră de somn – pentru fiecare persoană.

Când dispozitivul și algoritmii au fost testați pe alți 250 de voluntari, s-a constatat că indicele calculat pentru fiecare persoană se potrivea cu cel obținut utilizând senzori tradiționali de tipul celor utilizați în mod obișnuit în clinicile de somn.

„Sperăm că această cercetare va duce la noi tehnici care, pe lângă un diagnostic mai bun, pot verifica și eficiența tratamentelor pentru pacienții cu tulburări de somn. Cel mai important aspect este că, dispozitivul ar putea fi folosit acasă pentru perioade prelungite”, a spus prof. Sebastiaan Overeem de la Universitatea de Tehnologie Eindhoven.

 

Articol preluat și tradus de pe www.newatlas.com

Sursă foto: www.kempenhaeghe.nl