Mr. dr. Ionuţ Viorel Jăscu, medic specialist pneumolog, competente: endoscopie bronsica, explorari functionale respiratorii, diagnosticul si tratamentul tulburarilor de somn, Sectia Pneumologie, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, București, explică ce însemană obezitate – hipoventilație aleveolară și ce complicații poate avea.

Potrivit lui, obezitatea reprezintă o sarcina mecanică asupra sistemului respirator, deoarece surplusul de greutate asupra cutiei toracice și abdomenului asociat cu o poziționare mai înaltă a diafragmului duc la scăderea complianței peretelui toracic.

„Ca urmare, volumul pulmonar la sfârșitul expirației este redus, mai ales în poziția de decubit. O consecință importantă a respirației la un volum pulmonar scăzut este aceea că o parte din căile respiratorii, mai ales cele din bazele pulmonare, pot fi închise în unele sau chiar în toate respirațiile curente. Asfel apar tulburări de ventilație cu alterarea echilibrului gazelor sanguine (oxigen și dioxid de carbon). Nu toți pacienții obezi dezvoltă acest sindrom pentru că apar mecanisme de adaptare/apărare ale organismului – creșterea răspunsului ventilator la hipercapnie. La pacienții cu obezitate-hipoventilatie alveolara aceste mecanisme de apărare sunt alterate.

 

Materialul integral pe DCmedical.ro