Primirea unui diagnostic de cancer pulmonar metastatic poate fi  extrem de copleșitoare. Persoanele diagnosticate cu acest tip de cancer primesc o mulțime de informații noi, printre care și prognosticul stadiului în care se află boala.

Medicul poate discuta despre rata de supraviețuire și să compare starea pacientului cu prognosticul altor pacienți cu acest tip de cancer. Altfel spus, rata de supraviețuire în caz de cancer pulmonar metastatic este estimată cu aproximație. Factori precum vârsta și starea generală de sănătate influențează șansa de supraviețuire.

Cum determină doctorul rata de supraviețuire?

Rata sau șansa de supraviețuire este definită ca fiind procentul de pacienţi care supraviețuiesc unei boli pentru o anumită perioadă de timp. Rata de supraviețuire este o estimare a prognosticului. Adesea, medicii și cercetătorii analizează rata de supraviețuire de 5 ani. Această rată ajută pacientul să înțeleagă cât de bine funcționează tratamentul, dar nu poate prezice cât timp va trăi pacientul.

Conform Societății Americane pentru Cancer (ACS), ratele de supraviețuire sunt reprezentate de procentul persoanelor care trăiesc un anumit număr de ani după ce au primit același tip de diagnostic și se află în același stadiu al bolii.

Institutul Național de Cancer din SUA clarifică faptul că rata de supraviețuire se bazează pe diagnosticul actual. Diagnosticul poate fi nou sau poate reprezenta recidiva cancerului. Cu alte cuvinte, dacă o persoană primește diagnosticul de cancer în stadiul I, apoi de cancer pulmonar metastatic, șansa de supraviețuire se bazează pe ultimul diagnostic.

Factorii care afectează rata de supraviețuire

Rata de supraviețuire de 5 ani este estimativă, pacientul trebuie să meargă la medicul specialist pentru a discuta situația sa. Factorii care influențează rata de supraviețuire includ:

  • vârsta pacientului
  • starea generală de sănatate
  • schimbările genetice apărute la nivelul celulelor canceroase
  • subtipul de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC)
  • cât de efectiv este tratamentul

Ratele de supraviețuire se schimbă constant, noile tratamente sunt mai eficiente, astfel șansa de supraviețuire crește.

Rata de supraviețuire în cancerul pulmonar metastatic

Cercetătorii analizează rata de supraviețuire în funcție de tipul/subtipul cancerului și de stadiul determinat de diagnostic. Atunci când se consideră rata de supraviețuire de 5 ani în cancerul pulmonar metastatic, trebuie luat în calcul și subtipul cancerului.

Societatea Americană pentru Cancer identifică cancerul pulmonar ca fiind principala cauză de deces în rândul persoanelor cu cancer, reprezentând 25% din totalul deceselor provocate de cancer. La nivel global, rata de supraviețuire de 5 ani este de aproximativ 18,6%.

Rata de supraviețuire de 5 ani în cazul cancerului pulmonar fără celule mici (metastatic) este de aproximativ 7%. Dacă cancerul s-a răspândit doar în țesutul din apropiere, rata crește până la 35%. Rata de supraviețuire crește până la 63%, dacă cancerul nu s-a răspândit. În cazul cancerului pulmonar cu celule mici (metastatic) rata de supraviețuire este de 3%. Rata crește până la 16% dacă cancerul este răspândit local și până la 27% dacă nu s-a răspândit.

Cancerul pulmonar are o rată de supraviețuire mai scăzută, comparativ cu alte tipuri de cancer. Rata de supraviețuire nu înseamnă că o persoană va trăi sau va muri în 5 ani. Pacientul trebuie să discute cu medicul specialist, iar în funcție de starea și tratamentul recomandat, șansa de supraviețuire se poate îmbunătăți.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com